DANI SRPSKE KULTURE PONOVNO U ZAGREBU
Srpsko kulturno društvo «Prosvjeta» i ove godine upoznat će zagrebačku publiku s imenima srpske suvremene kazališne, filmske, književne i likovne scene.

„Dani srpske kulture“ počinju kazališnom predstavom «Delirijum tremens» redatelja Gorana Markovića u ponedjeljak, 03. prosinca u 20 sati u satiričkom kazalištu Kerempuh.
Ova crna komedija u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta otkriva svijet glumaca i tajne psihe postavkom gluma kao bolest, bolest kao gluma.
Dodir umjetnosti i bolesti, na prvi pogled dva nespojiva elementa povezuje psihodrama, grupna terapija koja nema veze s umjetnošću isto koliko gluma nema veze sa stvarnošću.
U predstavi igraju: Predrag Ejdus, Vesna Čipčić, Anita Mančić, Rade Marković, Dragan Petrović, Marko Živić, Milan Čučilović, Milena Pavlović, Mile Stanković, Milica Zarić, Sandra Bugarski i  Dragiša Milojković. 
Cijena karte 40 kn.
Prodaja na blagajni Kerempuha i u Pododboru SKD Prosvjeta, Preradovićeva 18/1.

Koncert braće Teofilović, jedinstvenih izvođača drevne srpske i balkanske vokalne muzike pod nazivom «Čuvari sna», najavljen je za srijedu, 05. prosinca u 19,30 sati u Iiirskoj dvorani, Opatička  18.
Tragajući za starim zvukom, braća Radiša i Ratko uspjeli su pronaći davno izgubljene harmonije tradicionalnog pjevanja.
Njihovo pjevanje odlikuje se posebnom povezanošću dva glasa kojim stvaraju muzičke slike, a svaka pjesma postaje priča.
Cijena karte 20 kn.
Prodaja u Pododboru SKD «Prosvjeta», Preradovićeva 18/1 i na samom ulazu u dvoranu prije koncerta.

Oni koji prate filmska zbivanja neće propustiti pogledati prvi redateljski uradak Miroslava Momčilovića, komediju «Sedam i po» (109 min, 2006.) nedjelja, 09. prosinca u 19 sati, kino Tuškanac.
Hrvatska publika je već imala priliku upoznati Miroslava  Momčilovića i to kao scenaristu film «Kad porastem biću Kengur».
Film «Sedam i po» osvojio  je nekoliko nagrada, a ove godine proglašen je i najboljim debitantskim filmom na „Tetuan Film Festivalu“ u Maroku i „Roma Independent Film Festival“.
U filmu pratimo sedam priča iz susjedstva koje povezuje lajt-motiv sedam smrtnih grijehova. Momčilović na komičan način prikazuje svakodnevicu Beograđana opsjednutih sitnim slabostima i strastima.
Igraju:
Gordan Kičić, Boris Milivojević, Miloš Timotijević, Branko Vidaković, Nataša Marković, Nikola Đuričko, Ljubinka Klarić, Lane Gutović, Boris Komnenić, Dubravko Jovanović, Rale Milenković, Mira Stupica, Nikola Vujović, Marko Vasović, Srđan Miletić.
Ulaz je slobodan

A nakon toga u 21 sat pripremite se za film iznenađenja, politički dokumentarni film (104 min, 2006.) 

U nastavku je kratak pregled događanja ostatka kulturne srpske ponude u Zagrebu:

U BP Clubu
, Teslina 7 , u utorak , 04. prosinca u 20 sati, očekuje Vas književno veče u društvu Svetislava Basare, autora više od dvadesetak romana, zbirki, pripovijedaka i eseja.
Basara je dobitnik nekoliko nagrada za književnost, a njegov roman «Fama o biciklistima» smatra se naboljim romanom desetljeća.
Pjesnička zbirka «Vrijeme mesinganih perli» otkriće nam tko je Veselin Gatalo, dobitnik ovogodišnje nagrade za poeziju «Aleksa Šantić».

Književno veče zakazano je za četvrtak, 06. prosinca u 18,30 sati u dvorani Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta», Preradovićeva 18/1.

U Galeriji Forum, 27. prosinca, otvara se izložba Stojana Aralice iz fundusa Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac.
Aralica je slikarstvo učio u Munchenu i Pragu, a prvu samostalnu izložbu imao je baš u Zagrebu 1919 godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izlozbama, a bio je i član grupe Oblik i grupe Šestorica.
Izložba je otvorena do 11. siječnja 2008 godine.

Dobro došli na Dane srpske kulture!