Ansambl narodnih igara obeležio 5 godina postojanja
Celovečernjim koncertom u Vukovaru Prosvjetin Ansambl narodnih igara obeležio je 03. decembra prvih pet godina svog postojanja i rada. U programu su pored folkloraša učestvovale i pevačke grupe ansambla te vokalni solisti Aleksandra Padrov, Živojin Jergić i Milisav Petković

Celovečernjim koncertom u Vukovaru Prosvjetin Ansambl narodnih igara obeležio je 03. decembra prvih pet godina svog postojanja i rada. U programu su pored folkloraša učestvovale i pevačke grupe ansambla te vokalni solisti Aleksandra Padrov, Živojin Jergić i Milisav Petković. Prosvjetini amateri prezentovali su posetiocima igre iz Srema, Zapadne Slavonije, Leskovca, Šumadije i šopske igre. Pored igara članovi ansambla pokazali su i umeće interpretacije izvornih narodnih pesama koje su izveli u okviru ženske, muške i mešovite pevačke grupe. Proslavu pete godišnjice Prosvjetinog Ansambla narodnih igara uveličali su brojni poštovaoci njihovog rada tako da je kino sala u Borovu-naselju bila ispunjena do poslednjeg mesta.
Prosvjetin Ansambl narodnih igara Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema nedavno je, ne samo kvalitetom već i formalno, prerastao regionalne okvire i postao Ansambl narodnih igara SKD "Prosvjeta". To je, kako je istakao potpredsednik društva Srđan Tatić, najveće priznanje ansamblu za njegov rad. Na koncertu voditelj ansambla i predsednik Prosvjetinog Koordinacionog odbora za Istočnu Slavoniju,Baranju i Zapadni Srem Branko Kurucić uručio je zahvalnice i povelje zaslužnim institucijama i pojedincima. Zahvalnice su dodeljene Savetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru, opštini Leskovac, preduzećima Vuković kompani iz Vukovara i Boreli iz Sombora, SKUD-u "Sveti Sava" iz Šida i koreografima Danici Legen iz Hrtkovaca i Draganu Đorđeviću iz Sremske Mitrovice. Zahvalnice su takođe uručene SDSS-u, Zajedničkom veću opština, Vukovarsko-sremskoj županiji i županijskom Veću srpske nacionalne manjine,gradu Vukovaru i Većima srpske nacionalne manjine gradova Vukovar i Vinkovci, opštinama Erdut i Trpinja, Radio Borovu i Radio Dunavu i Jovici Živanoviću iz Vukovara. Uručeno je i pet povelja za poseban doprinos i to bivšim umetničkim rukovodiocima i koreografima ansambla; Ljubiši Bukviću iz Darde, Ljubomiru Litobcu iz Belog Manastira i Radovanu Grčiću iz Šida te sadašnjem umetničkom rukovodiocu i koreografu Daliboru Milovančeviću iz Lazarevca i Snežani Mijović iz Beograda, vokalnom pedagogu. Ansambl je, podsetimo, 2002.godine na Evropskoj smotri folklora srpske dijaspore u Mađarskoj osvojio bronzanu, a ove godine u Austriji zlatnu plaketu. Dobitnik je i ovogodišnje županijske Povelje.
Koncertu je predhodila dokumentarna izložba “Od ideje do zlata” kojom je napravljena retrospektiva rada ansambla od početka do nastupa u “Lisinskom” na manifestaciji “Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina RH”.
Srđan Tatić