Ususret 61. godišnjici osnivanja «Prosvjete» u glinskom hotelu «Kasina»
«Kasina» još uvijek bez spomen-ploča

Srpsko kulturno društvo «Prosvjeta» uskoro će proslaviti 61. godišnjicu svog postojanja. «Prosvjeta» je osnovana 18. novembra 1944. godine u hotelu «Kasina» u Glini. Za prvog predsjednika izabran je Medaković Dane, profesor iz Zagreba, za potpredsjednike general-major Petar Drapšin i advokat Desnica Boško. To je sve što se zna o osnivačkom činu, jer tadašnja vlast, kao i ova aktualna, nije pridavala mnogo značaja osnivanju ovakve institucije. Zanimljivo je da osnivanje «Prosvjete» nije bilo dovoljno značajno ni da se uvede u monografije «Sedam vijekova glinske povijesti» i «Glina - glinski kraj kroz stoljeća».

U poplavljenom podrumu Hrvatskog doma

Zbog tko zna kojih razloga tokom 1996. godine uklonjene su i spomen-ploče sa hotela «Kasina» koje su podsjećale na sve značajne historijske događaje koji su se tamo odigrali. U dvorištu teško oštećenog hotela i danas se mogu pronaći spomen-ploče vezane za događaje iz NOB-a kao što su Prvi kongres narodnih pravnika, Prvi kongres liječnika ili Prva partijska konferencija VII. udarne banijske divizije. Spomen-obilježje za osnivanje «Prosvjete» naknadno je dodatno premješteno i trenutno se nalazi u poplavljenom podrumu Hrvatskog doma u Glini.
Od prije tri godine kompleks od dvije zgrade hotela «Kasina» je privatiziran. Otkupio ga je stanovnik Gline Mareković Krunoslav. Mareković navodi da vraćanje spomen-ploča nije sporno, ali da isto ne dolazi u obzir dok se ne izdvoje značajna sredstva za rekonstrukciju zgrada hotela, jer trošni zidovi neće izdržati težinu tih ploča. Projekt za rekonstrukciju hotela napisan je krajem 80-ih godina prošloga vijeka, ali nikada nisu izdvojena sredstva za njegovu izvedbu.

Spomen-ploče nakon ostalih radova

Gradske vlasti su se očito suglasile sa privatizacijom hotela ne bi li na taj način otklonile od sebe često postavljano pitanje o njegovoj rekonstrukciji. Općinske vlasti u Glini više ništa ne žele čuti o rekonstrukciji hotela. Za to su zadužili profesora Matiju Hermana iz Zagreba koji je već više od godine dana na bolovanju, a sam priznaje da već godinu i pol nije ništa radio po pitanju iznalaženja rješenja za rekonstrukciju hotela.
S druge strane, snalažljivi vlasnik Krunoslav Mareković kontaktirao je po tom pitanju i, kako kaže, «srpski lobi». Konkretno, poslao je zahtjev za dodjeljivanje finansijske pomoći za rekonstrukciju saborskom zastupniku Miloradu Pupovcu, ali je i taj pokušaj ostao bez rezultata. U međuvremenu je Mareković kao, kako se čini, dobrostojeći vlasnik angažirao dvojicu radnika koji malo-pomalo popravljaju uništene zgrade hotela. Dosad je obnovljena tek četvrtina poslovnog prostora, a fasada je urađena na zidu jedne od dviju zgrada i to samo na dijelu koji se nalazi uz glavnu glinsku ulicu. Za kompletno izvođenje radova, čini se, bit će potrebno još mnogo radne snage i sredstava izraženih u milijunima kuna. Nakon kompletiranja radova na red će doći i spomen-ploče, kaže Mareković.
Nemanja Dujić