Održani drugi «Likovni susreti na Baniji»
Na «Likovnim susretima» je napravljeno oko pedeset slika i crteža s najčešćim motivima pravoslavne crkve u Blinji, stare drvene kuće u selu ili pejzaža

Selo Blinja pored Petrinje početkom ovog mjeseca bilo je domaćin drugih «Likovnih susreta na Baniji». Manifestacija je organizirana na inicijativu Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta» iz Zagreba, pododbor Petrinja i vijeća srpske nacionalne manjine Grada Petrinje te uz svesrdnu pomoć mjesnog odbora Blinja. Od ove godine pokrovitelj likovnih susreta je i Grad Petrinja. Na manifestaciji su učestvovali mladi likovni umjetnici iz Korenice, Malog Graca i Petrinje. Stručno vodstvo pružili su im iskusni umjetnici: profesor Miloš Popović iz Zagreba i Vlado Gregurić iz Gline. U toku dva dana, koliko su trajali «Likovni susreti», napravljeno je oko pedeset slika i crteža. Najčešći motivi umjetnicima bili su pravoslavna crkva u Blinji, stare drvene kuće u selu ili pejzaž, a radili su olovkama, ugljenom, vodenim bojama i temperom. Među mladima, prema riječima Popovića, otkriveno je i nekoliko novih talenata na koje, kako je kazao, vrijedi obratiti pažnju.
U večernjim satima u seoskom Društvenom domu organiziran je kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Garešnice i Repušnice. Program su započeli zajedničkim nastupom izvodeći pjesme i plesove iz Moslavine. Potom je uslijedio odvojen nastup sekcija društva. Mlađi članovi predstavili su prisutnim Moslavinu kroz pjesmu i igru, a starija sekcija izvela je splet igara iz Srbije i koreografiju «Mačva». Srpsko kulturno-umjetničko društvo «Moslavina» iz Garešnice i hrvatsko iz Repušnice kroz pjesmu i igru vlastitim su primjerom pokazali kako bi suživot trebao izgledati u normalnim okolnostima. Nakon izvođenja planiranog dijela programa članovi kulturno-umjetničkih društava na svoju inicijativu nastavili su druženje. Najprije je orkestar društva iz Repušnice glazbom pratio usamljene parove učesnika i gostiju koji su plesali, da bi potom svi prisutni zaplesali u kolu. Druženje se nastavilo do kasno u noć i iako su društva iz Repušnice i Garešnice tek nakon pola noći krenula na put, u srcima prisutnih ostao je dojam da se rastaju prerano. Inače, svi radovi mladih umjetnika napravljeni tokom ovih «Likovnih susreta» neko će vrijeme biti postavljeni u izložbenom prostoru SKD «Prosvjeta» u Zagrebu. Nakon što se neki od njih uokvire, bit će vraćeni u Petrinju kako bi bili izloženi u okruženju u kom su i nastali. Isto je urađeno i sa radovima nastalima tokom prvih «Likovnih susreta na Baniji» koji su prije godinu dana održani u selu Mali Gradac. Treći «Likovni susreti na Baniji» najavljeni su za svibanj 2006, a lokacija njihovog održavanja biti će naknadno poznata.
N. Dujić