Proslava Male Gospojine
Srpska pravoslavna crkva i vjernici u nedjelju, 21. septembra proslavili su crkveni praznik Rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Gospojina

Srpska pravoslavna crkva i vjernici u nedjelju, 21. septembra proslavili su crkveni praznik Rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Gospojina. U Drežnici je liturgiju služio episkop gornjokarlovački Gerasim, uz sasluženje sveštenika Jelenka Stojanovića i Miloša Orelja. Liturgiji je prisustvovalo mnogo vjernika iz Drežnice i okolnih naselja, među kojima i velik broj djece. U toku liturgije episkop Gerasim unaprijedio je paroha drežničkog, protonamesnika Miloša Orelja u čin protojereja. U obraćanju vjernicima vladika Gerasim govorio je o potrebi obnove crkve u mjestu.
Crkva Roždestva Presvete Bogorodice u Drežnici sagrađena je 1842. godine. Zvonik je miniran i srušen početkom 1942, a ostali dio crkve je spaljen 1944. godine, da bi nakon rata ostale samo ruševine. Inicijativni odbor za obnovu formiran je 1989. godine, a po projektu arhitekte Predraga Peđe Ristića izgradnju je započeo sveštenik Mile Perenčević. Godine 1993. inicijativu za izgradnju hrama Roždestva Presvete Bogorodice u Drežnici ponovno pokreće sveštenik Miloš Orelj, paroh drežnički. Na hramu je obnovljen zvonik, čija je nova zvona 21. septembra 2001. godine osveštao episkop dalmatinski i administrator eparhije gornjokarlovačke Fotije. Obnova hrama je u toku.
U Čistoj Maloj na praznik Rođenja Presvete Bogorodice liturgiju je služio episkop dalmatinski Fotije. Nakon liturgije episkop je razgovarao sa Srbima koji su se vratili u selo o problemima sa kojima se susreću pri povratku i obnovi porušenih kuća. Srbi iz Čiste Male ukazali su na problem da njihovo mjesto još uvek nije dobilo gradski vodovod, a svi su apeli nadležnim državnim institucijama po ovom pitanju do sada bili bezuspješni.
Na Malu Gospojinu liturgija je služena i u Doljanima, selu između Donjeg Lapca i Srba, a posebno veseli to što joj je, za razliku od lani kada je u crkvu Roždestva Presvete Bogorodice došlo tek nekoliko vjernika, ove godine prisustovovalo njih čak pedesetak.