VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Vladika Gerasim: Nije na crkvi da vodi politiku
Prošlo je devet mjeseci otkako je u manastiru Gomirje hirotonisan i ustoličen vladika gornjokarlovački Gerasim. Predstojeće slavlje Uskrsa i ono šta je proteklih mjeseci vladika uspio napraviti bili su itekako dobar povod za razgovor. Bilo je riječi i o obnovi crkvenih objekata, a naš sugovornik je zaključio: «Kada ovdje gdje sam ja prisutan, dakle u Karlovcu, ide teško šta će tek biti sa drugim mjestima kao što su Gospić i Petrinja. U Gospiću je na mjestu crkve parking za automobile, a u Petrinji gomila betona u središtu grada.
Čestitka episkopa Fotija
Iz Šibenika nam je stigla čestitka povodom nadolazećih praznika.
Duško Ivanić - pisci i njihova djela duhovna su dobra svih nas
«Etnosmotra» je bila prigoda i za predstavljanje izdavačkog programa SKD «Prosvjeta», što se u prostorijama Pododbora Rijeka održalo 23. travnja, ali i prilika za kratki razgovor s profesorom književnosti iz Beograda Duškom Ivanićem. Njegova antologija «Pripovijetke srpskih pisaca iz Hrvatske» u izdanju «Prosvjete» prije nekoliko mjeseci, a zbog uvrštavanja Ive Vojnovića, izazvala je od uvijek spremnih hrvatskih «čistača» seriju napada na samog autora i urednika izdanja Čedomira Višnjića.
U Jasenovcu obilježena 60. obljetnica proboja logoraša
Komemoracijom i polaganjem vijenaca kod spomenika Cvijet danas je u Jasenovcu obiljžena 60. obljetnica proboja logoraša iz jasenovačkog logora, a prisutni su bili visoki državni funkcioneri, preživjeli logoraši i brojna izaslanstva.
Uvod u Novi zavet - delo popularnog karaktera namenjeno mnogima
Reč je o vrednom poduhvatu, prvo što je doprinos skromnoj literaturi naše biblistike, a potom što taj doprinos dolazi iz jedne eparhije za koju se može reći da je u najtežem položaju. Vredi istaći lepotu i tačnost prevoda i stručnu redakciju episkopa dalmatinskog Fotija, koji su pokazali zrelost za posao ovakve vrste, tako da nisu bez osnove očekivanja da će nas obradovati prevodom i još nekog dela iz biblijskih nauka
Voditelju Misije OESS-a u Hrvatskoj Peteru Semnebyju mandat ističe 30. aprila
Naime, pomirenje se može ostvariti samo onda kada svi hrvatski građani imaju jednake i pravedne mogućnosti u društvu. Pažnju također treba usmjeriti na sektor vladavine prava kako bi se osiguralo da hrvatski sudovi tretiraju sve građane Hrvatske jednako. Uklanjanje prepreka povratku izbjeglica te posebice dostupnost stambenog smještaja i dalje ostaje velikim izazovom kako za Vladu, tako i za Misiju
Tribina o Andriću u zagrebačkom pododboru SKD «Prosvjeta»
Odlaskom u Beograd 1919. Andrić postepeno za osnovu svoga književnoga jezika uzima ekavski govor. Zbog svojih širokih, kozmopolitskih shvaćanja nerado se nacionalno izjašnjavao, a kada se to nije moglo izbjeći deklarirao se kao Jugoslaven. Diplomatsku karijeru završio je 1941. godine u Berlinu, u vezi s čim je također bilo raznih prigovora zbog njegove uloge u potpisivanju dokumenta o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu
Čestitka Marka Lopušine
Šezdeseti rođendan Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" svim članovima čestitao je Marko Lopušina, publicista iz Beograda.
Hrvoje Hitrec: Jovo nanovo
Kod ekstremista, poslije njima nezanimljive faze idejnih neslaganja, dolaze "organizacione mjere". Tako i Hrvoje Hitrec, koji se stvorio u perjanicu frankovačke književnosti (uz ideologa Dubravka Jelčića), nastavlja svoj podmukli rat sa Ministarstvom kulture, naravno, akcentirajući pritom pomoćnika ministra za knjigu i nakladništvo. U tekstu kojeg donosi novi broj "Hrvatskog slova", kao sažetak njegovog učešća na jednoj tribini, a koji je pun ovlaš uvijenih političkih i inih prijetnji, Hitrec se vraća i na "slučaj Vojnović". Donosimo ulomak iz Hitrecovog teksta.
Patrijarh Pavle služio parastos žrtvama genocida
Помоливши се, у присуству стотинак верника са упаљеним свећама, за покој душа страдалих у Јасеновцу управо на дан пробоја заточеника из овог злогласног логора Независне Државе Хрватске, поглавар Српске православне цркве је подсетио на невине жртве мржње, а посебно на страдање око 20 хиљада деце која су евидентирана по имену и презимену, старе од неколико месеци до неколико година.
Bulajić završio snimanje filma o Marinu Držiću
Snimanjem krajolika u talijanskoj regiji Toscani, redatelj Veljko Bulajić završio je u petak snimanje filma "Libertas", posvećen Marinu Držiću, i sada slijedi montaža, snimanje glazbe i završna obrada u studijima u Zagrebu i Rimu.
Novi Sad: Obrazovanje na jezicima manjina
U Novom Sadu je otvorena međunarodna konferencija na kojoj će se govoriti o problemu obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.
Hrvatski autori na Beogradskom filmskom festivalu
Među prvim gostima 52. Međunarodnog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, koji se od 20. do 25. travnja odražava u Beogradu, bili su predstavnici zagrebačke škole crtanog filma Borivoj i Vesna Dovniković, koja je i predstavnica Međunarodne udruge animatora (ASIF).
Delegacija Prosvjete posjetila vladiku Gerasima
Delegacija SKD Prosvjeta" posjetila Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima.
Promocija «Znamenitih Srba vinkovačkog kraja» - Od Aleksića do Šušića
U knjizi su na leksikonski način obrađene 62 osobe rođenjem ili životom vezane za vinkovački kraj, koje su se u posljednjih 200-tinjak godina istakle svojim radom, među njima i kompozitor hrvatske himne Josif Runjanin, rođen u Vinkovcima 1821. Promociji je prisustvovao i autorov sin Srđan Vojvodić, dok sam autor, koji živi u Novom Sadu, nije mogao zaboraviti ružne uspomene na prisilan odlazak iz Vinkovaca 1991.
Boljkovac na listi SDSS-a
Predstojeći lokalni izbori u Hrvatskoj (zakazani za sredinu maja) obećavaju mnoga iznenađenja u političkim savezima i koalicijama, ali i u načinu na koji se predstavljaju pojedine političke partije.
Vladika Gerasim na Plitvicama
Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим у пратњи јереја Далибора Танасића, пароха кореничког састао се са представницима oпштинских власти Плитвичких језера и Коренице Миланом Чанчаром, начелником и Миланом Вукушићем, прочелником Општине.
Čedomir Višnjić otvorio hrvatski paviljon na sajmu knjiga u Sarajevu
Sedamnesti međunarodni sajam knjiga i Sedmo međunarodno bijenale knjige, najveća manifestacija posvećena knjizi u BiH, otvara se 20. i trajat će do 25. aprila.
Umro Dragoslav Draža Marković
У Београду је после краће болести умро некадашњи високи комунистички и државни функционер Србије и бивше Југославије Драгослав Марковић.
Ekonomska saradnja SCG i Hrvatske
U Beogradu je održan sastanak Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Crne Gore i Hrvatske.
Semneby: Hrvatska treba pozvati Srbe da se vrate
Dosadašnji šef misije OESS-a u Zagrebu izjavio je da Hrvatska treba snažnije da ohrabri povratak izbjeglica.
Vatikanska banka na sudu zbog ustaškog zlata
Američki savezni Prizivni sud prihvatio je tužbu preživjelih žrtava holokausta protiv Vatikanske banke koju terete za pranje opljačkane imovine žrtava ustaškog režima.
Knjižnice i knjižničari biće sve potrebniji
Knjižnice i knjižničari bit će u budućnosti potrebniji nego ikada ranije, ali će morati odgovoriti na izazove koje im donosi razvoj društva, zaključak je predavanja profesora i bibliotekara Sveučilišta Indiana (SAD) dr. Roberta Goehlerta održanog danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
U Ljubljani izašla knjiga Rade Šerbedžije
Ljubljanska izdavačka kuća "Študentska založba" objavila je knjigu "Do posljednjeg daha", Rade Šerbedžije, u kojoj se prepliću priče iz njegova života, anegdote i razmišljanja o profesiji glumca.
Bogata ponuda malo čitalaca
Ništa, čini se, ne može da pokvari salonsku atmosferu 11. međunarodnog salona knjiga u Novom Sadu: knjige su tu, lepo poređane na štandovskim izlozima 110 izlagača koji su se potrudili da sajamskim popustom čak i do 50 odsto učine knjigu što pristupačnijom čitaocima.
Uspjeh Jagoša Markovića u Rijeci
“RIJEKA je opet dobila važnu predstavu, a Neva Rošić priliku koja nije prigodničarska, već pravo izazovno glumačko iskustvo. Malo je reći da je tu priliku primadona višestruko iskoristila”, piše zagrebački “Vjesnik” u prikazu predstave Čehovljevog “Galeba” (HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka)
Bogatstvo je živjeti u zajedništvu
Od 21. do 24. travnja u Rijeci se, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, održava 9. etnosmotra – Dani nacionalnih manjina, koja se i ove godine organizira pod motom »Bogatstvo je živjeti u zajedništvu«, a u kojoj već tradicionalno sudjeluju predstavnici čak 20 udruga nacionalnih manjina koje djeluju u Rijeci te njihovi gosti iz matičnih zemalja.
Veliki uspjeh Dramskog studija EHO
Predstava Igre u pijesku ušla u izbor od tri najbolje predstave za ovu godinu. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Darku Jeftiću iz "Prosvjetinog" Dramskog studija "EHO".
Četiri srpska pjesnika u Osijeku i Dalju
Četiri savremena srpska pjesnika - Milosav Tešić, Đorđo Sladoje, Ivan Negrišorac i Nikola Vujčić predstavili su se proteklog vikenda osiječkoj i daljskoj književnoj publici svojim poetskim ostvarenjima. U organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" književne večeri su održane u dvorani "Pošta" u Osijeku i Domu kulture u Dalju. Brojni posjetioci imali su prilku da čuju stihove nastale kao iskaz četiri različite poetike savremene srpske književnosti.
U New Yorku otkrivena spomen ploča žrtvama Jasenovca
U Memorijalnom parku holokausta u Brooklynu u New Yorku u nedjelju je otkrivena spomen ploča žrtvama logora Jasenovac, prvi javni spomenik stradalima u tom logoru postavljen u Sjedinjenim Državama.
Saradnja parlamenata Hrvatske i SCG
Predstavnici Odbora za evropske integracije Sabora Hrvatske i Skupštine SCG sastali su se u petak (15.aprila) u Beogradu.
Savjet za nacionalne manjine optužio HRT
Savjet za nacionalne manjine napokon progovorio o jednoj od žarišnih tačaka u suživotu manjine i većine u Republici Hrvatskoj - o jednostranom medijskom tretmanu te teme. Doduše, napredak je nesumnjiv; od difamacije jedne manjine, do ovakve diskusije, ali je razloga za nezadovoljstvo i dalje suviše.
„Premijer RSK“ u Skupštini Srbije
Milorad Buha, premijer „vlade Republike Srpske Krajine u progonstvu“, novi je poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije. Državni vrh Srbije ogradio se od „vlade RSK u progonstvu“. Predsednik Boris Tadić ocenio je da je njeno formiranje politički veoma štetno po državne interese Srbije i da je takav potez „deo dnevne politike“. Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da formiranje te vlade ima nezvaničan karakter i rekao da to neće ugroziti dobre odnose SCG i Srbije sa Hrvatskom.
Novi generalni konzul SCG u Vukovaru
Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer primio je danas u nastupni posjet novoimenovanu generalnu konzulicu Srbije i Crne Gore (SiCG) u Vukovaru Bojanu Ristić.
Njegošev spomenik u Rimu
U parku Vila Borgeze u Rimu postavljena je monumentalna Njegoševa skulptura, rad vajara Sretena Stojanovića.
Hrvatski Sabor donio Deklaraciju o antifašizmu
Prvi pokušaj izglasavanja Deklaracije o antifašizmu u sabornici završio je sramotnim izlaganjima nekih zastupnika i odgodom odluke. Juče je usaglašen tekst kojim građani Republike Hrvatske mogu biti zadovoljni, jer u njemu, napokon, nema nikakvih lokalnih originalnosti. Teorijsko odvajanje antifašizma od ideologije i politike komunizma, historijski i politološki je korektno ukoliko pretpostavlja iznošenje istinitih činjenica. Srbi u Hrvatskoj imaju svoje pravo na tu istinu, jer su se protiv svjetskog i domaćeg fašizma borili i kao pripadnici komunističkog pokreta i kao članovi nekadašnje Samostalne demokratske stranke. Sadržaj Deklaracije prenosimo u cijelosti.
Višnjićeve knjige pred ogulinskom publikom
U Obrtničkom domu u Ogulinu sinoć su predstavljene knjige Čedomira Višnjića "Kordunaški proces" i "Partizansko ljetovanje". Ogulinska kulturna javnost upoznata je i sa izdavačkom djelatnošću SKD "Prosvjeta".
Vuk Karadžić počasni građanin Zagreba
Vuk Stefanović Karadžić još uvijek je počasni građanin grada Zagreba. Poznati srpski jezikoslovac to je postao krajem 19. stoljeća, a s obzirom da ta odluka nije mijenjana, on je još uvijek počasni građanin hrvatske metropole.
Pokojni papa postao strip-junak
Papa Jovan Pavle Drugi "oživeo" je u kolumbijskom stripu kao superheroj koji se bori protiv zla.
Prevodi poezije Zorana Bognara
U poslednjih mesec dana, poezija Zorana Bognara pojavila se u nekoliko prestižnih časopisa širom sveta - u poznatom američkom književnom časopisu za književnost, umetnost i kulturu "International Poetry Revienj" iz Severne Karoline objavljen je ciklus pesama iz knjige "Elizejska trilogija" u prevodu Maje Stanković; takođe, pesme na engleskom objavljene su u češkom međunarodnom časopisu "Prague Literary Revienj", koje je, sa kraćom Bognarovom biografijom, priredio i preveo Dejan D. Marković.
Najvredniji srpski orden nije sačuvan
Orden koji nema cenu je orden Svetog kneza Lazara, jer nije poznato da je i jedan primerak sačuvan - kaže Dragomir Acović, predsednik Srpskog heraldičkog društva. Ovaj orden ustanovljen je povodom 500 godina od Kosovske bitke i mogli su da ga nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.
Trobojka crven-plav-bijel službena zastava Srba u Hrvatskoj
Usvojili smo ovu zastavu kako bismo je mogli spustiti na pola koplja svaki put kad netko ispod nje nekog uvrijedi, ali i da bismo je, ako netko pljune na nju, mogli ponosno podignuti još više, kazao je Milorad Pupovac koji je izabran za predsjednika Koordinacije srpske nacionalne manjine. Zastava će se moći isticati uz hrvatsku državnu zastavu prilikom proslava manjinskih praznika, a moći će se istaknuti i na pročeljima državnih i istitucija lokalne samouprave.
Provokacija sa bombom u avionu
Avion državne delegacije SCG, koja se juče vraćala sa sahrane pape Jovana Pavla Drugog, zadržan je oko dva sata na aerodromu u Rimu zbog anonimne dojave da je u avionu podmetnut eksploziv.
Policija istražuje mutne poslove u HNK
Zagrebačka policija započela je istragu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) na temelju anonimne prijave u kojoj se upozorava na navodne nezakonitosti u poslovanju nacionalnog kazališta.
Preminuo akademik Aleksandar Despić
Bivši predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Aleksandar Despić preminuo je u četvrtak u Beogradu.
Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Muzeju Moslavine u Kutini
ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013
„NAŠI DANI“ RADOSLAVA MILENKOVIĆA
VEČER SA SRPSKIM PISCIMA
Vladan Desnica i 'Desničini susreti': pogled unatrag, pogled unaprijed
Gostovanje FaVI Teatra iz Beograda
СЕМИНАР ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА
Tribina-„Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji“
VI. GUMBEKOVI DANI
Predstavljanje knjige Drage Roksandića
Циклус предавања Бранка Чоловића
SRPSKO VEČE
Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
Gostovanje u ZKM-u
Promocija knjige Jagode Kljajić
Večer sa srpskim piscima
Predstavljanje Službenog glasnika u Zagrebu
Svečano otvorenje Kule Stojana Jankovića
Predstavljanje knjige Ante Lešaja
Znanstveni kolokvij
Tribina Razotkrivanje
NOĆ OTVORENIH VRATA DRAMSKOG STUDIJA EHO
Premijera Dramskog studija EHO
Predstavljanje knjige Mare Bekić-Vojnović
Retrospektiva Miloša Miše Radivojevića: 50 godina filmskog stvaralaštva
Kruševačko pozorište gostuje sa predstavom Dundo Maroje
Gostovanje Pododbora Petrinja i Sisak u Valjevu
Ciklus javnih predavanja
Članovi ANI u Švajcarskoj
Djed Mraz u Malom Gradcu
In memoriam-Desanka Đorđević
Jordan Cvetanović-Terapija
REGIONALNI CIKLUS - ZEMLJA
Летње праксе за студенте из дијаспоре 2011.
У спомен на Григора Витеза-
Privremeno radno vrijeme Biblioteke-
Доситеј 200 година након
Promocija Službenog glasnika - Knjige koje se slušaju
Predstava "Biberče" - poklon najmlađima za Uskrs
Dani srpske kulture u Istri posvećeni Andriću
Galerija ULUPUH-
Obavijest o radnom vremenu Biblioteke
Kolačijada u Malom Gradcu
Premijera predstave Biberče
In memoriam-
Salamon Jazbec-
In memoriam dr. Sanja Lazarević
KULTURNE PRIREDBE U BIBLIOTECI U DECEMBRU
IZLOŽBA POVODOM 80 GODINA OD ROĐENJA BORISLAVA PEKIĆA
SRDAČNA DOBRODOŠLICA KNJIZI GLOBALNI NOVAC BRANKE MRAOVIĆ U BEOGRADU
JAVNI POZIV za 2011.g.
Промоција књиге Милоша Окуке-
PROMOCIJA DVD-a 65 GODINA SKD PROSVJETA-
Predstavljanje rada novoosnovanog pododbora Viškovo
"LETO POD BREZAMA"
Promocija knjige Milana Bastašića
PREDSTAVLJANJE KNJIGE
Dani vina-povodom sv. Trifuna
Umro dr. Franjo Grčević
KULTURNE PRIREDBE U BIBLIOTECI-
KNJIŽEVNA SEKCIJA PRI BIBLIOTECI
Svetlana Patafta-Predstava BOJE DUGE
Prosvjetina likovna kolonija “PONIKVE 2009“
"Jesen u Petrinji 2009."
Izlet na Petrovu goru
" BRANKOVI DANI" U VUKOVARU
Promocija knjige Lidije Vukčević-
6. LIKOVNI SUSRETI NA BANIJI-Blinja i Komogovina
Представљање књиге
Predavanje
Raspored igranja predstava prosvjetinog dramskog studia "EHO" za april 2009.
Inmemoriam: Jelka Smreka (1953 - 2008)
Годишња награда "Стојан Новаковић" ZENITU
SIMO MRAOVIĆ (1966-2008)
Ministar vera Republike Srbije u posjeti Društvu
Održana proslava 3. godišnjice rada Pododbora Ogulin
Predstavljanje ZENITA u Rijeci
Promovirana knjiga «Manastir Orahovica u Slavoniji»
Izložba novih knjiga
KREĆE NOVI ZBOR - PRIJAVI SE!!!
Likovna kolonija-KOSTAJNIČKI AKVAREL
Dođite u kreativnu radionicu !!!
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt