VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Koncert u Vukovaru-KONCERT ZA PAMĆENJE
Гостовање Ансамбла народних песама и игара Косова и Метохије“ВЕНАЦ“ из Грачанице

                                        КОНЦЕРТ ЗА ПАМЋЕЊЕ 

Недеља,24.фебруар ове године, остаће за памћење свим љубитељима народног стваралаштва,лепе песме и игре,ношњи и обичаја .На сцени Дома културе у Борову насељу  гостовао је Ансамбл народних песма и игара Косова и Метохије „ВЕНАЦ“ из Грачанице који је уз домаћине овог концерта –Ансамбла народних игара СКД“Просвјета“ из Вуковара ,извео целовечерњи  програм под називом „Коловођо, ногом крени“.

       Препуна дворана са нестрпљењем је очекивала овај наступ и уводни тонови музике старих српских песма  још су више дочарали свечаност и  узвишеност овог догађаја.

Почетак  програма су  отворили најмлађи.Певачки хор вуковарског пододбора Просвјете“ „Звончићи“ у свом првом наступу измамио је овације свих присутних.Под стручним водством проф.Снежане Мијовић,иначе музичким педагогом  Ансамбла народних игара СКД“Просвјета“ – Вуковар ,извели  су неколико песма уз пратњу „Просвјетиног“ народног оркестра.

       Гости из Грачанице отворили су фолклорно вече кореографијом косовске свадбе .Врхунска уметничка изведба,играчки и певачки,а посебно богатством  народне ношње,  била је прекидана бурним аплаузима присутних.Након тога,наступио је и Ансамбл народних игара СКД“Просвјета“ из Вуковара са својом кореографијом српских игара из Срема,а да подсетимо и то да је с овом кореографијом Ансамбл освојио и Златну плакету на 10. европској смотри српског фолклора дијаспоре у Бечу 2006.године.

       Игре су се измењивале,од западне Славоније,преко југа Србије,старог Влаха и Црноречја,Косова и Шумадије.Надигравање и натпевавање потрајало је више од два сата.Видели смо изузетно добро уигран Ансамбл „Венац“,оркестар који је врхунским музицирањем још више допринео укупном доживљају,а за све похвале је и наступ домаћина који је премијерно извео нову кореографију игара из Црноречја у поставци Десе Ђорђевић са којом ће се Ансамбл представити на квалификационој смотри у Вуковару 15.марта ове године ,а за овогодишње такмичење на 13 Европској смотри српског фолклора дијаспоре која се треба одржати половином маја 2008.године на Палама,у Републици Српској.

       Поздравне речи секретара  Покрајинског културног центра  Косова и Метохије Михаила Микија  Савића и топле песничке речи једног од најпознатијих песника са косовских простора Милоја Мирослава Дончића  још више су  разгалила срца сцих присутних.

      Завршна сцена у којој су учествовала оба  Ансамбла била је  тренутак за незаборав.Певачка група „Просвјетиног“ Ансамбла је извела сплет песма са Косова и Метохије а извођењу су се придружили и сви чланови Ансамбла Венац“.Таквог звука,толико емоција и одушевљења,боровска сцена није видела и чула одавно, а дуготрајни аплауз  којим су награђени  осамдесетак извођача био је само потврда искрене добродошлице  којом смо дочекали наше госте у овим тешким  и смутним временима за српски народ  са косовских простора.

 

 

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt