VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj vraćene pronađene umjetnine

Umjetnički predmeti i povijesna arhivska građa, čija obilježja i sadržaj ukazuju da su prije rata pripadali Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Hrvatskoj, vraćeni su danas predstavnicima SPC-a u Ravnateljstvu policije.
Od ukupno 22 ikone, nastale u 18. i 19. stoljeću, četiri se vraćaju episkopijama u Dalmaciji i Slavoniji, a preostali predmeti predani su na čuvanje i pohranu SPC-u jer za njih zasad nije bilo moguće zaključiti gdje su se prije rata nalazile.
Policija je na pronalaženju i zaštiti predmeta surađivala s Ministarstvom kulture, konzervatorskim odjelima, carinom i SPC-om. O pronalasku tih predmeta obaviješteno je i Državno odvjetništvo koje je donijelo odluku da se ti predmeti predaju na daljnje raspolaganje i skrb SPC-u.
Na zagrebačkom području ikone su pronađene 1996. i 1997. i na području Zadra 1999., dok je 39 predmeta povijesne arhivske građe 1992. pronađeno na području općine Voćin.
Paroh šibenski Milorad Đurđević rekao je da je to dobar korak u suradnji SPC-a i policije na pronalaženju i vraćanju umjetničkih predmeta SPC-u. Dodao je da je tijekom rata nestao veći dio crkvenog inventara, no nije mogao reći koliko predmeta još potražuju.
Predstavnik Srpskog nacionalnog vijeća Saša Milošević izrazio je nadu da će MUP nastaviti tragati za tim predmetima.
Ravnatelj policije Marijan Benko kazao je da je stvarnu vrijednost pronađenih predmeta teško procijeniti, ali je nedvojbeno da imaju iznimnu povijesnu i sakralnu vrijednost.
Omjer vrijednosti tih predmeta, ovisno o tržištu, estetici i uporabi, iznosi jedan prema sto, procjenjuju u policiji.
Benko je kazao da se trenutačno traga za 4500 raznih predmeta. Po njegovim riječima, smanjuje se broj ukradenih umjetničkih predmeta, dok je u porastu krivotvorenje umjetnina.
Po MUP-ovim podacima, od 1991. do 2005. zabilježeno je 1916 kaznenih djela krađa, oštećenja, uništenja i nedopuštenog izvoza spomenika kulture, krijumčarenja i krivotvorenja, u kojima je otprilike 4800 različitih umjetnina bilo predmet kaznenog djela. Većina tih predmeta (slike, ikone, sakralni predmeti, amfore) ima obilježja kulturnog dobra.
U te brojke nije ubrojeno gotovo 300 objekata koji su potpuno uništeni tijekom agresije na Hrvatsku, iz kojih je sustavno opljačkan velik broj vrijednih predmeta kulturne baštine.
Kako je nedavno izjavio hrvatski veleposlanik u Podgorici, Petar Turčinović, Hrvatskoj je dosad iz Srbije i Crne Gore vraćeno približno 25 tisuća umjetnina ukradenih tijekom rata, a za tri tisuće još se traga, od kojih je najveći dio u Srbiji.
Krajem listopada u Podgorici su vraćene Hrvatskoj tri oltarne pale iz franjevačkog samostana u Slanom i s dubrovačkog područja, koje su tijekom Domovinskog rata bile otuđene.
(Hina)

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt