VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Obitelji povratnika donirali štednjak i hranu za djecu

BENKOVAC - Mladi bračni par Milan (30) i Jasna (23) Čalić sa kćeri Milicom (3) i sinom Markom (2) vratili su se krajem listopada iz izbjeglištva u Srbiji u Milanovu obiteljsku kuću u Brgudu kraj Benkovca gdje su se suočili s četiri gola zida ratom uništene kuće. Na samom početku zime nisu imali nikakvo grijanje, a svih četvero su spavali na podu na strunjači koju im je s pokrivačima dao Crveni križ.
Strunjača je Čalićima bila jedini komad “namještaja” sve do objavljivanja njihove teške priče u novinama.
- Samo dan poslije objavljivanja novinskog članka došli su nam iz pravoslavne crkve u Djevrskama i donijeli štednjak na drva i krevet, a i Crveni križ nam je donio peć. Glišo Kolundžić iz Odbora za obnovu i povratak Srpskog demokratskog foruma iz Benkovca nam je donio jednu vitrinu, još jedan krevet i 30 kilograma brašna, a ovih dana će nam donijeti agregat, jer nemamo struje, i možda motornu pilu, ako ne bude skupa. Jedan čovjek iz Splita i donio je nove jorgane, posteljinu i radio na navijanje. To nas je baš razveselilo - kaže Milan, sretan što mu se djeca više ne smrzavaju. U samo tjedan-dva Čalići su nabavili i 28 koza koje će platiti 500 kuna po kozi tek na proljeće kada uzgoje i prodaju mlade koze.
- Čovjek nam je izišao u susret, ali imali smo peh jer su nam tri koze pobjegle. I muž ih neuspješno traži cijeli dan. Došli smo bez ičeg, a dobri ljudi su nam pomogli dok se ne snađemo. Uzgajat ćemo koze i baviti se poljoprivredom, pa će valjda doći i bolji dani - kaže Jasna, posebno zahvalna Caritasu koji im, od dolaska, svaki dan donosi topli obrok. Obnovu kuće još nisu dobili jer kuća formalno nije vlasništvo Milana, nego njegovog oca. Milan stoga strahuje jer, i kad stavi krov na kuću koju jedan štednjak na drva teško zagrije, propuh je sa svih strana.
Na kući im je samo jedna prostorija zatvorena prozorima i vratima, još nemaju stola ni sjedalica, pa ni tepiha koji bi ublažio hladnoću poda s kojeg majka svaki čas podiže djecu koja se igraju. Kad dobiju agregat, nadaju se da će im UNHCR umjesto obećanog štednjaka, koji sada imaju, dati hladnjak. Milan će, kaže, sam zaraditi televiziju za svoju obitelj koja će se na proljeće uvećati za još jednog člana. Bez obzira na neimaštinu, Čalići su optimistični zbog dobrih ljudi.
(Jutarnji.hr)

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt