VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Prosvetini folkloraši ponovo zlatni
Proteklog vikenda 26. i 27. maja u Vrbasu (Republika Srbija) održana je 12. Evropska smotra folklora srpske dijaspore

Ovogodišnju smotru organizovao je Kulturni centar i Opština Vrbas, koji su domaćinstvo dobili odlukom Saveta smotre nakon prošlogodišnje smotre održane u Beču. Republiku Hrvatsku na ovogodišnjoj smotri predstavljala su tri ansambla, Prosvjetin ansambla narodnih igara i pesama iz Vukovara, KUD «Branko Radičević» iz Darde i KUD «Branislav Nušić» iz Borova.  U zvaničnom takmičarskom programu učestvovao je 31 ansambl iz 9 evropskih zemalja Nemačke, Švajcarske, Francuske, Švetske, Austrije, Slovenije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske. Prema odluci stručnog žirija kojim je predsedavao koreograf dr. Dragoslav  Džadžević, Prosvjetin ansambl narodnih igara i pesama iz Vukovara  osvojio je četvrto mesto sa 93,3 boda od mogućih 100 ili 4,3 boda manje od pobednika i pripala mu je zlatna plaketa 12. Evropske smotre folklora srpske dijaspore, za izvođenje koreografije «Što me dade mori majke» dela srpskog svadbenog običaja sa Kosova, okolina Gnjilana, autora umetničkog rukovodioca ansambla Dalibora Milovančevića. KUD «Branislav Nušić» iz Borova zauzeo je 10. mesto i pripala mu je srebrna plaketa isto kao i KUD «Branko Radičević» iz Darde za 12. mesto.
Naš ansambl iz Vukovar je već postizao uspehe na ovoj prestižnoj smotri, 2002. godine  u Mađarskoj osvojena je bronzana plaketa a prošle godine u Beču zlatna plaketa.
Petočlani žiri u sastavu dr. Dragoslav Džadžević koreograf, dr. Olivera Vasić, etnokoreolog, dr. Mirjana Zakić, etnomuzikolog, mr. Jasna Bjeladinović, etnolog i Milan Andrijanić, koreograf, doneo je odluku da je pobednik ovogodišnje Smotre AKUD "Mladost" iz Temišvara u Rumuniji koje je za koreografiju "Zelen bagrem udara" Milorada Lonića, odnosno igre iz Banata osvojilo 97,6 od mogućih 100 bodova.
Na 12. Evropskoj smotri folklora srpske dijaspore učestvovalo je 815 članova srpskih društava iz dijaspore koji su prikazali svu lepotu naše kulturne tradicije kada je u pitanju igra, pesma i muzika. Velikoj dvodnevnoj manifestaciji srpske dijaspore predhodili su prateći sedmodnevni kulturno-zabavni programi u Vrbasu koji su  okončani velikim koncertom folklora koji je bio posvećen proslavljenom koreografu Desi Đorđević povodom 80 godina života i 60 godina umetničkog rada.
Prva Evropska smotra folklora srpske dijaspore održana je 1996. godine u Nemačkoj na inicijativu Saveza srpskih klubova Nemačke.
Na osnovu pristiglih kandidatura Savet smotre, koji čine predstavnici srpskih saveza i udruženja iz 9 evropskih zemalja i predstavnik Saveza amatera Srbije odlucio je većinom glasova da domaćin 13. Evropske smotre folklora srpske dijaspore 2008. godine bude KUD «Mladost» sa Pala u Republici Srpskoj. (SKD "Prosvjeta")

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt