VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Balkanska mitologija
Ljubljana - Slovenačka mitologija o istarskoj granici podseća na srpsku mitologiju oko Kosova, smatra istarski župan
Prvi čovek istarske županije, Ivan Jakovčić, rekao je na novinarskoj konferenciji u Puli da Marjan Podobnik podseća na Tomislava Nikolića. Podobnik je na čelu slovenačke organizacije "Zavod 25. jun", koja je izdala svoju mapu granice između Slovenije i Hrvatske, a koja slovenačku granicu pomera na reku Mirnu. Jakovčić kaže da mapa potvrđuje da je slovenačka politička scena duboko potopljena u Balkan.
Iako se kabinet premijera Slovenije Janeza Janše već ogradio od mape "Zavoda 25. jun", odbijajući da je komentariše jer je smatra privatnom inicijativom, Ivan Jakovčić smatra da je problematična mapa samo produžena ruka slovenačke vlade, koja je tim potezom htela da proveri javno mnjenje, prenosi slovenački portal 24ur.com.
Jakovčić je dodao da priča o toj granici liči na mitove koji se decenijama rađaju na Balkanu, zbog čega direktor "Zavoda 25. jun" Marjan Podobnik ima sličnosti sa vođom srpskih radikala Tomislavom Nikolićem.
Istarski župan očekuje da se, povodom slučaja Marjana Podobnika, oglasi i EU, kao što je uradila i u slučaju izbora Tomislava Nikolića za predsednika srpskog parlamenta, kada je ocenila da osoba koja crta granicu na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag ne može voditi parlament.
"U suštini se radi o istim osobama i istoj logici mržnje koja ih pokreće u politici, o istoj štetnosti Nikolića i Podobnika po mir u Evropi i stabilnost u jugoistočnoj Evropi", rekao je Ivan Jakovčić.
On dodaje da je takva politika neozbiljna i neodgovorna, kao i da je otišla predaleko. Jakovčić je pozvao sve prijatelje u Istri koji žive u Sloveniji, kao i sve slovenačke državljane, da u potpunosti odbace takvu politiku jer izrazito škodi dobrim odnosima među narodima.
Istarski župan je ponovio i da će se u njegovoj županiji voditi prema središnjoj graničnoj crti u Piranskom zalivu, kao i da će prihvatiti samo one granice koje odredi sud. "Kopnena granica u Istri je potvrđena - sve što je južnije od kanala sv. Odorika je Hrvatska", rekao je Jakovčić. (B92 Vesti)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt