VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Karlovački gradski oci srame se antifašizma
Na Đurđevdan, u nedjelju 6. maja, članovi Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Karlovca i Karlovačke županije te članice Odbora za ljudska prava obilježili su Dan oslobođenja grada na četiri rijeke

Tim su povodom kod miniranog spomenika žrtvama fašističkog terora u parku između kina Edison i Muzičke škole, položili vijence i zapalili svijeće. Jelka Glumičić iz Odbora za ljudska prava prigovorila je nadležnim gradskim i županijskim strukturama što još uvijek nisu obnovili ovaj spomenik. Govorila je i o pošastima fašizma, a nažalost takvih elemenata i danas ima širom svijeta. Novi predsjednik antifašista grada Karlovca Rade Golić je kazao da se ovaj dan bez obzira na sve mora obilježavati, a mladima se mora govoriti o slavnoj prošlosti i borbama za oslobođenje Karlovca. Josip Boljkovac je podsjetio na to kako su on i Josip Tomc, tada glavni ljudi grada i kotara, išli u Istru po kamen za spomenik kojeg su zajedno izradili poznati umjetnici i antifašisti Vanja Radauš i Antun Augustinčić. Spomenik je otvorio Josip Broz Tito 1955. godine za vrijeme posjete Karlovcu.
Ni ovog puta nije bilo predstavnika grada i županije koje antifašisti redovito pozivaju na svoje aktivnosti i obilježavanja raznih događaja, a oni se redovito ne odazivaju na te pozive. Kao da se srame slavne antifašističke prošlosti grada i regije koju predstavljaju.
- Cijela Evropa i svijet počivaju na antifašističkim zasadima, ali gradski i županijski funkcioneri ni ovog puta nisu došli. Pogledajte našta liči ovaj spomenik. Kome mi antifašisti zapravo pripadamo? Ovo mi sve sliči na tragediju, a mi ćemo morati zaoštriti odnose prema glavnim ljudima grada i županije - rezignirano je ustvrdio Martin Jendrašic, predsjednik županijske organizacije antifašista, pohvalivši pritom način na koji je Rijeka tri dana prije Karlovca obilježila dan svog oslobođenja i gdje se antifašiste tretira kako oni to i zaslužuju. (egida)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt