VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Održana komemoracija povodom 66. godišnjice stradanja 525 Srba Veljuna i okolnih srpskih sela
Ovu komemoraciju zajednički su organizirali Udruženje antifašista Karlovačke županije i mjesni odbor Veljun. Skupu je prisustvovalo više od 200 ljudi iz okolnih sela, samog Veljuna, Karlovačke županije, grada Karlovca, općina Vojnić, Vrginmost, Krnjak i Plaški te grada Ogulina

"Okupljamo zato što se ovdje radilo o ljudima koji su pali za vrijednosti koje želimo čuvati, za vrijednosti koje su čuvali i oni prije nas, koje sada čuvamo mi i koje će čuvati oni koji dolaze nakon nas. To su vrijednosti slobodarskog naroda čija je historija pisana borbom za slobodu u različitim razdobljima. Najsvjetlije razdoblje ono je iz zajedničke borbe Srba i Hrvata. Naša je dužnost da tu slobodu sačuvamo kao spomen, jer ima puno onih koji to osporavaju i negiraju. Dosta je onih koji govore o antifašizmu, ali ne govore o Srbima u tom antifašizmu. Puno je onih koji napadaju hrvatske antifašiste i koji žele revidirati hrvatski antifašizam. Kada se proziva neke antifašiste, koji su za nešto možda i krivi, to se već u drugoj rečenici pretvara u antisrpsku histeriju i nalikuje na ponovne pozive na pogrom. Svemu tome daje se i medijski prostor, kazao je, među ostalim, Milorad Pupovac sudionicima okupljenim na komemoraciji povodom obilježavanja 66. godišnjice stradanja 525 Srba Veljuna i okolnih srpskih sela, žrtava ustaškog terora.
Bili su tu i predstavnici Vijeća srpske manjine grada Zagreba, članovi karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta i brojni drugi. U crkvi Svetog preobraženja gospodnjeg liturgiju je služio paroh vojnićki Miroslav Babić koji je održao i parastos kod spomen kosturnice uz državnu cestu D-1. Bili su tu, uz Pupovca, i ambasador Republike Srbije u Zagrebu Radivoj Cvetićanin, generalna konzulica u riječkom konzulatu Srbije Mira Jegdić, Josip Boljkovac, Jelka Glumičić, Martin Jendrašic. I na spomenik žrtvama fašističkog terora, kod škole, gdje se nalaze imena 525 ubijenih Srba položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Đuro Zatezalo, predsjednik Županijskog vijeća srpske manjine Karlovačke županije i potpredsjednik vladinog Savjeta za nacionalne manjine podsjetio je na značaj Korduna u NOB-u koji je bio centar organiziranog ustanka pod vodstvom KPJ i KPH i gdje su bile stacionirane sve najvažnije institucije partizanske Hrvatske uključujući i Glavni štab Hrvatske. Objasnio je i zašto je za zločin izabran baš Đurđevdan – jer je to krsna slava većine ovdašnjih Srba, koji taj dan praznuju, i koji nisu ni pomišljali šta bi im se moglo dogoditi. Nakon 24. aprila i prvog ozakonjenog zločina nad Srbima u Gudovcu pored Bjelovara, ovaj veljunski bio je drugi, da bi treći uslijedio pet dana nakon toga u glinskoj crkvi.
Josip Boljkovac također je govorio o zajedničkoj borbi Srba i Hrvata protiv okupatora, a u toj borbi Srbi su stekli ravnopravnost upisanu i u bivše hrvatske Ustave, da bi danas bili pretvoreni u nacionalnu manjinu. Da nije bilo Srba, kazao je, ne bi bilo ni hrvatske države, jer sve temeljne odluke vezane za stvaranje hrvatske države donešene su na područjima gdje su bili Srbi - Plaški ili Topusko. Mileta Stipić, predsjednik mjesnog odbora Veljun je kazao da je stanje na tom području vrlo teško, dosta je još kuća i sela koji nemaju struje ili vode, a ceste su u izuzetno lošem stanju. (egida)

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt