VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
10 posto povratnika Srba već je umrlo
Država neće dopustiti otkup, a svi koji već imaju kuću ili stan, morat će napustiti ‘državni’
Status bivših nositelja stanarskih prava na području Vukovara i dalje će se rješavati kroz modele stambenog zbrinjavanja bez mogućnosti otkupa stana, potvrdio nam je danas Milivoj Mikulić, pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka. Problem je ovih dana aktualizirao SDSS koji traži da se osobama s vukovarskog područja koje nisu napuštale stanove tijekom rata mora omogućiti otkup tih stanova, pod istim, povoljnim uvjetima kao što su imali građani u drugim dijelovima Hrvatske. No, država je ustrajala na zakonskom rješenju da više nema stanarskog prava, nego da te osobe mogu ostvariti svoje pravo na dom isključivo kroz neki od tri modela stambenog zbrinjavanja. Dakle, ili kroz dobivanje statusa zaštićenog najmoprimca, ili kupovanjem stanova iz POS-a, ili kroz darovano zemljište i građevinski materijal. Međutim, da bi bivši nositelj stanarskog prava to i ostvario, ne smije imati vlasništvo ili suvlasništvo nad kućom ili stanom na području bivše Jugoslavije, odnosno nisu ih smjeli prodati nakon 8. listopada 1991. godine. Država stoga kreće u provjeru 3500 bivših nositelja stanarskih prava u Vukovaru kako bi utvrdila imaju li negdje drugdje vlasništvo.
- Do kraja lipnja 2007. godine prvo ćemo utvrditi status oko 1100 osoba koje žive u bivšim društvenim stanovima. Ako se potvrdi da imaju negdje drugdje vlasništvo nad stanom ili kućom, morat će ih napustiti - objasnio je Mikulić. Prema njegovim riječima, radi se prije svega o ljudima koji su se u Vukovar doselili iz Knina, Slunja i slično.
U SDSS-u pak upozoravaju da je većinom riječ o starosjediocima te da se njih ne smije tako tretirati. Vjeruju da će političkim pritiscima uspjeti za njih ishoditi status zaštićenih najmoprimaca, a potom otkup, jer ti građani nisu krivi što u zakonskom roku nisu mogli otkupiti stanove jer je to 1996. godine bila UNTAES zona. Za SDSS je to jedino ispravno rješenje, bez diskriminacije.
- Ja ne vodim politiku, nego provodim zakone,  a zakon za sada predviđa isključivo stambeno zbrinjavanje, nikakav otkup - kratko je komentirao Mikulić.
Na konferenciji o povratku, koju su organizirali UNHCR i Hrvatski crveni križ, istaknut je i problem bivših nositelja stanarskih prava. - Očekujemo da Hrvatska iznađe sveobuhvatno rješenje - rekao je Jean-Claude Concolato, predstavnik UNHCR-a za Hrvatsku.
Prema istraživanju UNHCR-a, demografska situacija na područjima povratka je alarmantna. Od oko 128.000 povratnika već ih je umrlo 10 posto, polovica povratnika starija je od 65 godina, njih 58 posto imaju primanja manja od 1000 kuna, a stopa nezaposlenosti je 43 posto.
- Ako se traj trend nastavi, ‘koridorom siromaštva’ Knin - Lika - Gospić - Sisak - Vukovar zavladat će pustoš. Stoga Vlada mora raditi na tome da socijalne programe pretvori i u gospodarske i razvojne - upozorio je Concolato.
(Večernji list)

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt