VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Ansambl narodnih igara obeležio 5 godina postojanja
Celovečernjim koncertom u Vukovaru Prosvjetin Ansambl narodnih igara obeležio je 03. decembra prvih pet godina svog postojanja i rada. U programu su pored folkloraša učestvovale i pevačke grupe ansambla te vokalni solisti Aleksandra Padrov, Živojin Jergić i Milisav Petković

Celovečernjim koncertom u Vukovaru Prosvjetin Ansambl narodnih igara obeležio je 03. decembra prvih pet godina svog postojanja i rada. U programu su pored folkloraša učestvovale i pevačke grupe ansambla te vokalni solisti Aleksandra Padrov, Živojin Jergić i Milisav Petković. Prosvjetini amateri prezentovali su posetiocima igre iz Srema, Zapadne Slavonije, Leskovca, Šumadije i šopske igre. Pored igara članovi ansambla pokazali su i umeće interpretacije izvornih narodnih pesama koje su izveli u okviru ženske, muške i mešovite pevačke grupe. Proslavu pete godišnjice Prosvjetinog Ansambla narodnih igara uveličali su brojni poštovaoci njihovog rada tako da je kino sala u Borovu-naselju bila ispunjena do poslednjeg mesta.
Prosvjetin Ansambl narodnih igara Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema nedavno je, ne samo kvalitetom već i formalno, prerastao regionalne okvire i postao Ansambl narodnih igara SKD "Prosvjeta". To je, kako je istakao potpredsednik društva Srđan Tatić, najveće priznanje ansamblu za njegov rad. Na koncertu voditelj ansambla i predsednik Prosvjetinog Koordinacionog odbora za Istočnu Slavoniju,Baranju i Zapadni Srem Branko Kurucić uručio je zahvalnice i povelje zaslužnim institucijama i pojedincima. Zahvalnice su dodeljene Savetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru, opštini Leskovac, preduzećima Vuković kompani iz Vukovara i Boreli iz Sombora, SKUD-u "Sveti Sava" iz Šida i koreografima Danici Legen iz Hrtkovaca i Draganu Đorđeviću iz Sremske Mitrovice. Zahvalnice su takođe uručene SDSS-u, Zajedničkom veću opština, Vukovarsko-sremskoj županiji i županijskom Veću srpske nacionalne manjine,gradu Vukovaru i Većima srpske nacionalne manjine gradova Vukovar i Vinkovci, opštinama Erdut i Trpinja, Radio Borovu i Radio Dunavu i Jovici Živanoviću iz Vukovara. Uručeno je i pet povelja za poseban doprinos i to bivšim umetničkim rukovodiocima i koreografima ansambla; Ljubiši Bukviću iz Darde, Ljubomiru Litobcu iz Belog Manastira i Radovanu Grčiću iz Šida te sadašnjem umetničkom rukovodiocu i koreografu Daliboru Milovančeviću iz Lazarevca i Snežani Mijović iz Beograda, vokalnom pedagogu. Ansambl je, podsetimo, 2002.godine na Evropskoj smotri folklora srpske dijaspore u Mađarskoj osvojio bronzanu, a ove godine u Austriji zlatnu plaketu. Dobitnik je i ovogodišnje županijske Povelje.
Koncertu je predhodila dokumentarna izložba “Od ideje do zlata” kojom je napravljena retrospektiva rada ansambla od početka do nastupa u “Lisinskom” na manifestaciji “Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina RH”.
Srđan Tatić

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt