VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Duhovni i kulturni genocid na Bribiru - Eparhija dalmatinska
Na poziv nadležnog sveštenika jereja Đorđa Veselinovića Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije sa bratstvom manastira Krke i nekoliko sveštenika Eparhije dalmatinske posjetio je 10. decembra 2006.g. Bribirsku Glavicu i hram svetih Joakima i Ane, koji je u najnovijoj prezentaciji Kulturne zajednice grada Skradina i novopostavljenoj tabli na Bribiru izbrisan sa spiska živih i proglašen starohrvatskim hramom
Selo Bribir se nalazi nedaleko od grada Skradina i vijekovima je naseljeno srpskim stanovništvom. Srbi iz Bribira su veoma vrijedni ljudi što se može i danas vidjeti jer su njihovi vinogradi i maslinjaci primjerno uređeni. Uporedo sa borbom za obnovu svojih ognjišta Srbi iz Bribira su obnovili i svoj hram koji je sagrađen 1574.g. Ovaj hram nije jedini hram pravoslavnih Srba na Bribiru jer se iz istorije zna da je žena Mladena II Šubića Jelena (ktitorka manastira Krke, živjela u 14. vijeku) bila kćer sv. Stefana Dečanskog i sestra cara Dušana i da je pri svom dvoru imala pravoslavni hram. Također je poznato da je u jednom teškom momentu bratija manastira Dragovića živjela na Bribiru i imala crkvu svetog Jovana Krstitelja i svoja imanja.
Međutim kulturna zajednica grada Skradina u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Šibenik to ignoriše i na informacionim tablama koje su prije nekoliko dana postavljene na Bribirskoj Glavici ni jednom riječju ne spominje pravoslavne svetinje na Bribiru. Ne samo što ne spominje postojanje pravoslavnih hramova nego svojata temelje koji se nalaze ispod hrama svetog Joakima i Ane nazivajući ih temeljima „starohrvatske crkve“. Poznato je da srpska zajednica u Dalmaciji ni jednog momenta u istoriji nije svojatala tuđe svetinje jer je imala svoje. Također treba da bude poznato da razni „stručnjaci“ srpske pravoslavne hramove u Cetini i Parčićima a sada i u Bribiru nazivaju starohrvatskim hramovima. Činjenica da se srpske pravoslavne svetinje u Dalmaciji otimaju ne može se drugačije nazvati osim duhovnim i kulturnim genocidom, koji je potpuno neprimjeren vremenu ekumenizma, poštivanju ljudskih prava i vjerskih sloboda, kao i vladavini prava na prostorima evropskih država i evropske demokratije. Sa druge strane mi kao pravoslavni hrišćani znamo da Bog nije u sili nego u pravdi pa stoga najdublje vjerujemo da će i u ovom slučaju pravda Božija pobjediti kao što je Gospod na golgotskom krstu pobijedio smrt i darovao svijetu istinu i život vječni.
(www.eprahija-dalmatinska.hr)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt