VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Protiv Radija 101 oglasile se bivše kolege
Povod za dizanje glasa bivših novinara i urednika bio je, kako stoji u pismu, fašistički prilog emitiran u emisiji 'Zagrebački odrezak' 20. novembra
U povodu nedavnog obilježavanja 10. godišnjice demonstracija za Radio 101 i fašističkog priloga emitiranog 20. 11. u emisiji 'Zagrebački odrezak' urednici i novinari (Zinka Bardić, Dalibor Dobrić, Dunja Dragojević, Branimira Lazarin, Nataša Magdalenić-Bantić, Vid Mesarić, Goran Sergej Pristaš, Saša Radusin, Sabina Sabolović, Gordana Simonović, Silvija Šeparović, Igor Tomljanović) koji su 1998. godine napustili popularnu postaju odlučili su se javnosti i bivšim kolegama obratiti otvorenim pismom, koje donosimo u skraćenoj varijanti.
'Dio nas formalno pripada vlasničkoj strukturi Radija 101 (udjelničari od 0,75 posto) te u smislu navedenih problema namjerava djelovati kroz tijela Društva – ali javno se oglasiti jer to smatramo dijelom svoje građanske i profesionalne odgovornosti. I kada smo odlazili 1998. i u seriji intervjua povodom 10. obljetnice afere oko koncesije, optuživalo nas se, između ostalog, da smo tašti, da smo s Radija 101 otišli 'zbog banalnih razloga', da je naša uloga u zalaganju za demokraciju i borbi za frekvenciju Radija 101 bila nevažna, a da je to sve na svojim nejakim plećima iznijela samo jedna osoba - obaveza nam je još jednom podsjetiti da ništa od toga nije istina. Ako među banalne razloge za odlazak s radija spadaju stvaranje atmosfere straha i poluglasno mrmljanje i prebrojavanje nacionalnosti naših krvnih zrnaca - onda smo zaista otišli zbog 'banalnih razloga'.
Iz istog tog 'banalnog razloga' i izražavamo naše gađenje nad prilogom u Zagrebačkom odresku, u kojemu je razgovor s generalnim sekretarom Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Radom Dragojevićem pretenciozno (i loše) montiran na način da svaki Dragojevićev odgovor prate, naizmjence, riječi jednog preživjelog hrvatskog zarobljenika i jednog krvnika iz srpskog logora. Gebelsovskom montažnom gestom prilog tako ulazi u antologiju politički, etički i profesionalno najkatastrofalnijih otpadaka medijske proizvodnje protiv kakvih se Radio 101 90-ih godina glasno borio. Profesionalni propusti se, nažalost, uvijek mogu dogoditi, kao i gluposti, ali od njih se treba ograditi, osuditi ih i ispričati se. No, sadašnja direktorica programa umjesto toga izjavljuje da ne želi objašnjavati priloge svojih urednika i novinara, jer su to njihova autorska djela', stoji u pismu bivših djelatnika.
Prema pisanju Feral Tribunea, 20. studenoga, u emisiji ‘Zagrebački odrezak’ izrečene su sljedeće teze: 'Nedavni vukovarski ‘Dani sjećanja’ nisu spriječili Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’ da odmah zatim organizira ‘Dane srpske kulture’ u Zagrebu (od 21. do 26. studenog). Samo njihovo slobodno vrijeme – tih organizatora – ono je zbog čega jesu i mogu baš tad organizirati dane izvorno srpske kulture iz majčice im Srbije. No, što je s pijetetom prema vukovarskim žrtvama srpskog zločina?'. Prema istom izvoru oko četiri i pol minute priloga bile su tek manjim dijelom protkane komentarom. Ostatak efekta postignut je unakrsnim montiranjem anonimnih izjava o četničkim pokoljima, garnirano prigodnim krikovima, i snimkom odgovora generalnog sekretara ‘Prosvjete’ Rade Dragojevića na gore zadanu temu. I tako naizmjence, red ovog te red onog…Prilog poslušajte ovdje.
Maja Šudić autorica spornog priloga i urednica Zagrebačkog odreska o svemu kaže: 'U nijednoj rečenici ja ne iznosim svoj stav i sve je krivo protumačeno. Ni na kraj pameti mi nije bilo koristiti govor mržnje, jer ja nisam takva. Ovo je linč pokušaj linčovanja mene'.
(t-portal)

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt