VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Počinje festival regionalnog igranog filma
Festival regionalnog igranog filma “Filmovi bez granica”, predstavice od 3. do 10. decembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke 13 dugometražnih igranih filmova, presjek koprodukcija nastalih u posljednjih desetak godina
Festival će svečano biti otvoren filmom “Karaula” Rajka Grlića, prvom koprodukcijom svih zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, nastalu u saradnji sa britanskim koproducentima, a uoči tog ostvarenja biće prikazano “Podzemlje” (1995) Emira Kusturice. Biće prikazani i filmovi “Pre kiše” (1994) makedonskog redatelja Milča Mančevskog, “Sve džaba” Antonia Nuića iz Hrvatske, predstavljen i na Novom festivalu autorskog filma, zatim “Ničija zemlja” sarajevskog oskarovca Danisa Tanovića, “Pogled sa Ajfelovog tornja” mladog crnogorskog redatelja Nikole Vukčevića, “Maršal” (1999) poznatog hrvatskog redatelja Vinka Brešana i nagrađivano ostvarenje “Sutra ujutro” Olega Novkovića, kandidat Srbije za nominaciju za Oskara za najbolji strani film.
Festival “Filmovi bez granica”, organiziran u saradnji sa Gete institutom, obuhvaća i ostvarenje “Sivi kamion crvene boje” (2004) Srđana Koljevića, koji će biti i koordinator radionice o regionalnoj saradnji u oblasti kinematografije koja će biti održana 9. decembra. Biće prikazan i nagrađivani film “Od groba do groba” (2005) Jana Cvitkovića iz Slovenije, kao i “Bulevar revolucije” (1992) Vladimira Blaževskog i, u završnici, “Kontakt” (2005) Sergeja Stanojkovskog, sa Nikolom Kojo i Lavinom Mitevskom u glavnim ulogama.
Festival “Filmovi bez granica” svojevrsni je produžetak prošlogodišnjeg vrlo zapaženog Festivala dokumentarnog filma “Život = Life”, a takođe se bavi fenomenom pozitivne saradnje kinematografija u regionu jugoistočne Evrope, ali ovoga puta u vidu igrane forme. Gosti Festivala biće redatelji, scenaristi, glumci i producenti filmova iz programa, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Festival “Filmovi bez granica” biće održan pod pokroviteljstvom Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, IFA fondacije i Gete instituta Beograd.
Site Kinoteke je http://www.kinoteka.org.yu, Gete Instituta http://www.goethe.de/belgrad, a program Festivala može se naći i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org
(http://www.seecult.org).

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt