VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Komunikacijske igre Zagreb-Beograd
Umjetnička teleakcija Marijana Crtalića “Komunikacijske igre” uspostavilo je 7.oktobra direktnu audio-video vezu Zagreba i Beograda, u okviru međunarodnog multimedijalnog izložbeno-akcijskog projekta “Device art”, koji se održava u Zagrebu u organizaciji udruženja “Kontejner”
Taj događaj je održan na Trgu bana Jelačića, pored knjižare Tamaris i podno Kluba arhitekata u Zagrebu, kao i u Domu omladine u Beogradu. Prenos uživo započeo je u 18 sati, a međuljudska, međugradska i međudržavna komunikacija bila je moguća do 22 sata, rekao je Crtalić. Prema riječima Crtalića, taj rad je doprinos oživljavanju veza Zagreba i Beograda i uvođenja sličnih praksi koje bi iz umjetničkog prešle u svakodnevni javni telekomunikacijski domen. Naslov rada podsjeća na naslov filma “Ratne igre”, što sugeriše izvjestan podtekst same prirode rekonstrukcije dobrosusedskih odnosa između politički, još uvijek, nedovoljno prijateljskih sredina. Crtalić je istakao i da su “napetost i nepovjerenje faktori koje bi trebalo ukloniti iz odnosa dva naroda (kako na kolektivnoj, tako i na individualnoj razini), te političku percepciju konkretnog “drugog” transformisati u ljudsku”.

“Podaci o društveno - političkoj, kulturnoj i sličnoj situaciji dodatna su pomagala potencijalnim korisnicima (sagovornicima) pri odabiru teme eventualnog razgovora, a i podsvjesnog sugerisanja da smo svi u sličnoj tranzicijskoj ‘kasi’ i kako možda ne bi bilo loše zajednički riješavati razne probleme bez posredovanja političara. Usput, godina je Nikole Tesle, pa eto...”, naveo je umjetnik. Partneri s beogradske strane su BgWireless, Slobodnakultura. org, B92.net, Miloš Rančić, Vikimedija Srbije, Biro za kulturu i komunikaciju Beograd, Stani Pani Kolektiv, DOB, Marijana Cvetković.., a sa zagrebačke Globalnet.hr, Silva Kalčić i Klub arhitekata, te saradnici i pomagači kao što su Marcell Mars, Antun Božičević, Miroslav Lučić, Josip Ozanić, Galeb Vekić, Radmila Iva Janković, Ksenija Kordić, Goran Proso…
(www.seecult.org)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt