VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Otvorenje frankfurtskog sajma knjiga
U prisustvu njemačkog ministra vanjskih poslova Franka - Waltera Steinemeiera i ministra obrazovanja ovogodišnje zemlje gosta Indije, Arjuna Singha, u Frankfurtu na Majni, je otvoren Frankfurtski sajam knjiga, najveća i najstarija manifestacija te vrste na svijetu
Više od 7.000 izlagača iz 111 zemalja predstavit će, od srijede, kada sajam službeno otvara svoja vrata, pa do nedjelje, oko 400 000 knjiga i multimedijalnih izdanja od čega 120 000 novih naslova. Ovogodišnja zemlja gost je Indija koja je time prva zemlja u povijesti Frankfurtskog sajma kojoj je po drugi put povjerena ta uloga. Direktor sajama Juergen Boos izrazio je zadovoljstvo što se ovogodišnji sajam odvija u znaku Indije. Indija je za Frankfurtski sajam pun pogodak, izjavio je Boos. Indiju će osim 70 autora koji će nazočiti javnim čitanjima, predstavljati i najpoznatiji kuhari ovog podkontinenta. Ovogodišnji sajam knjige odvija se u i znaku budućnosti obrazovanja. Kako je priopćeno, oraganizatori time žele ukazati na rastuću važnost obrazovanja u vrijeme globalizacije i digitalizacije. Vrhunac sajam je nedjeljna dodjela mirovne nagrade Njemačke knjižarske udruge koja će ove godine biti dodijeljena sociologu Wolfu Lepeniusu.
Hrvatsku će na zajedničkom štandu i u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, predstaviti oko tridesetak nakladnika. Hrvatski štand je, shodno ovogodišnjem sloganu Frankfurtskog sajma, 'Obrazovanje i budućnost', biti posvećen znanosti te liku i djelu Nikole Tesle. U sklopu predstavljanja, hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji predaje na frankfurtskom sveučilištu 'Johann Wolfgang Goethe', održat će predavanje 'O ljubavi za znanost i hrabrost', a Miroslav Radman predstavit će monografiju 'Nikola Tesla - I bi svjetlo!', za koju je napisao predgovor. Unatoč kulturnom značenju Frankfurtskog sajma knjiga, ova manifestacija je prvenstveno mjesto gdje se sklapaju poslovi u izdavačkom sektoru. Procjenjuje se da se u pet dana, koliko traje Frankfurtski sajam, utrži preko 600 milijuna eura što odgovara vrijednosti preko 70 posto svih međunarodnih ugovora o autorskim pravima. Tradicija Frankfurtskog sajma knjiga seže u srednji vijek kada je Frankfurt na Majni bio sajamski grad u kojem su, između ostalih, trgovci iz cijele Europe tržili crkvenim spisima na latinskom. Svoje značenje sajam gubi pronalaskom tiskarskog stroja i dolaskom literature na nacionalnim jezicima kada se središte europskog izdavaštva seli u Leipzig. Značenje Frankfurtskog sajma knjiga ponovno raste nakon Drugog svjetskog rata. Sajam je od srijede do petka otvoren samo za stručnu publiku a u subotu i nedjelju i za ostale posjetitelje. Glavni gost Frankfurtskog sajma knjiga sljedeće će godine biti Katalonija.
(Hina)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt