VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
10. Etno smotra u Rijeci
U Rijeci će se od 29. septembra do 1. oktobra, pod motom "Bogatstvo je živjeti u zajedništvu", održati 10. Etno smotra na kojoj će udruge nacionalnih manjina pokazati svoje običaje, jezik, kulturu, folklor, pjesme, odnosno prezentirati aktivnosti kojima se bave tokom godine

Svake godine neke od udruga imaju i goste iz matičnih država, ove godine su to folklorne skupine iz Slovenije i Poljske. Program ovogodišnje Etno smotre predstaviljen je u prostorima Informativnog centra Grada Rijeke,  pročelnica Ureda Grada Rijeke Ksenija Linić, predstavnik Povjerenstva za Etno smotru Miodrag Milošević, suradnica za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Grada Rijeke Verena Lelas Turak i Višnja Višnjić Karković.
Riječka Etno smotra jedinstvena je manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, koja je u proteklih od susreta folklornih skupina prerasla u trodnevnu manifestaciju te se posljednjih godina, upravo zbog toga, nazivu Etno smotra pridodao podnaslov – Dani nacionalnih manjina. U Rijeci djeluje 15 nacionalnih manjina koje su osnovale 22 udruge nacionalnih manjina, a od konstituiranja Vijeća nacionalnih manjina i Vijeća sudjeluju jednim dijelom u organizaciji ove manifestacije. Na Etno smotri sudjeluju manjinske udruge koje se sugrađanima predstavljaju svojim programima. Svake godine program je drugačiji i radi se na temelju prijedloga udruga. Tako nas i ove godine očekuje bogat i raznolik program folklornih i vokalnih skupina, izložbe slika, dramski programi, književne večeri, koncert ozbiljne glazbe, i kao poslastica na kraju programa, hrvatska premijera filma „Pakao“, poznatog mladog redatelja Danisa Tanovića. Ulaznice za sve programe su besplatne, a one za filmsku premijeru moći će se dobiti na dan prikazivanja, odnosno dan ranije na blagajni HKD-a. Prvog dana Etno smotre u vijećnici Grada Rijeke održat će se tribina u suradnji s OESS-om u povodu pristupanja naše zemlje Konvenciji o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja pod nazivom „Manjinska kultura u multietničkom društvu, na kojoj će sudjelovati i zamjenik voditelja misije OESS-a g. Robert W. Becker. Za održavanje 10. Etno smotre Grad Rijeka će izdvojiti 100.000,00 kuna, a ove se godine po prvi puta u financiranje glazbenog dijela programa koji će se u suradnji sa HGU iz Rijeke, u subotu 30. rujna s početkom u 12 sati održati na riječkom Korzu, uključilo i Ministarstvo kulture iznosom od 10.000,00 kuna. U slučaju kiše najavljeni će se koncert održati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 17 sati. U Rijeci postoje 23 udruge i 9 Vijeća nacionalnih manjina. Na programu će sudjelovati i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta".
(www.rijeka.hr)

 

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt