VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
"Zašto svi niste otišli u Beograd?"
Da su Srbi iz Hrvatske, čim su proglašeni za manjinu, otišli u Srbiju, patnji ne bi bilo. Ni za njih, ni za Hrvate. Ni za koga

To je rekao jedan od trojice sudija Haškog tribunala koji sudi bivšem predsedniku RSK Milanu Martiću, delilac pravde iz Južne Afrike Bakone Justice Moloto. Izgovorio je to dok je svedok odbrane bivši ministar informisanja RSK Lazar Macura govorio o tome koliko su Srbi bili ugroženi u Hrvatskoj, kako je Franjo Tuđman na svaki njihov pokušaj da perom reše problem slao policiju. Sudiju je interesovalo samo jedno:
- Nije li bilo jednostavnije i manje mučno da se preselite u Srbiju i napustite Hrvatsku - pitao je Moloto čije srednje ime asocira na pravdu.
- Mi smo to i uradili. Ali silom. Zašto bismo, časni sude, napuštali Krajinu u kojoj smo bili, i u kojoj smo živeli hiljadama godina?- čudio se Macura.
- Zato što vas, kako kažete, Hrvati ne žele. Ako sam razumeo vaše tumačenje njihovog ustava, oni su od vas napravili manjinu.
- Tačno tako - potvrdio je svedok.
- Zašto ne idete gde vas priznaju kao narod, u Srbiju, onda je manje traume za sve, za vas, Hrvate - za sve? - inzistirao je sudija.
Nije odustao ni pošto je razmenio još nekoliko rečenica sa svedokom koji je profesor književnosti. Naprotiv, podvukao je:
- Da ste uradili ovo o čemu govorim, trauma ne bi bilo ni na jednoj strani. Da ste na samom početku otišli u Beograd, da kao narod budete u Beogradu, patnje bi bile izbegnute.
- U pravu ste, ali mi nismo mogli tako da razmišljamo.
Ovakvo "rešenje" srpskog problema u Hrvatskoj, koje je "ponudio" sudija Moloto, u sudnici broj dva dočekano je u tišini. I tužilaštvo, i optuženi i odbrana ostali su bez reči. Ovo, ipak, nije jedini "biser" sudije Molotoa. Slično se dogodilo i kada je Macura na zahtev suda nabrojao koji su narodi živeli u nekadašnjoj SFRJ. Kada je završio, Moloto je "primetio":
- U redu, ali niste pomenuli Vojvodinu.
(Večernje novosti)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt