VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Srbi su u Hrvatskoj građani drugog reda
"Ne poštuju se prava srpskih povratnika, kojih je manje od službenog broja. Srbe se zastrašuje, napada i ubija", stoji u izvještaju Human Rights Watcha Desetljeće razočaranja
U Hrvatskoj se ne poštuju prava srpskih povratnika, stoji u izvještaju Human Rights Watcha objavljenom u utorak. Oduzimanjem stanarskih prava povratnicima onemogućava se održiv povratak, piše u izvještaju od 41 stranice nazvanom "Desetljeće razočaranja: Trajne prepreke za reintegraciju Srba povratnika". HRW ukazuje na nedavni porast nasilja i zastrašivanja povratnika, među ostalim i na nekoliko ubojstava i bombaških napada, kao i na napade i uništavanje srpskih kuća i vozila. Ministarstvo unutarnjih poslova registriralo je 2005. godine 48 takvih incidenata, a oni su se nastavili i ove godine, posebno na zadarskom području. "U pojedinim slučajevima očigledno je da su napadi motivirani etničkom mržnjom, u nekima postoje jasni pokazatelji", stoji u izvještaju. HRW ocjenjuje da su se projekti hrvatske Vlade za osiguravanje alternativnog smještaja Srbima povratnicima koji su za vrijeme rata izgubili stanarsko pravo pokazali neučinkovitima. "To je poruka Srbima da su građani drugog reda", izjavila je direktorica Human Rights Watcha za Europu Holly Cartner.

Bez sudaca Srba

Vrlo mali broj pripadnika srpske zajednice dobio je zaposlenje u državnim službama u sredinama u koje su se vratili, a u tim područjima gotovo da i nema sudaca srpske nacionalnosti, unatoč velikom broju kvalificiranih kandidata za ta mjesta, stoji u izvještaju. Izražava se zabrinutost i zbog sporosti u ponovnoj elektrifikaciji područja u koja se vraćaju Srbi i zbog toga što oni ne mogu u cijelosti ostvariti pravo na poljoprivredno zemljište. "Iz Hrvatske je izbjeglo 350.000 Srba. Hrvatska Vlada registrirala je 120.000 povratnika, ali je stvarni broj gotovo sigurno manji", tvrdi Human Rights Watch, navodeći da "mnogi Srbi zbog loših uvjeta ostaju samo kratko u Hrvatskoj, da bi se potom vratili u Srbiju ili BiH".

Realno stanje

Djelomičnim uspjehom HRW smatra obnovu u ratu oštećenih srpskih kuća. "U posljednje dvije godine obnovljeno je oko 4.000 kuća, većinom srpskih. No, trebale su godine da se taj program pokrene, pa na obnovu čeka još veliki broj takvih objekata", piše u izvještaju u kojem se zaključuje kako je "ključno da se hrvatska Vlada pozabavi poboljšanjem položaja Srba povratnika, pošto se njihov broj posljednjih godina značajno smanjuje". "Izvještaj HRW-a odgovara stanju ljudskih prava Srba povratnika u Hrvatskoj", rekao je za beogradski B92 zastupnik srpske manjine u Saboru Milorad Pupovac. "Te su ocjene upozorenje i uputa u kojem pravcu i kako treba djelovati", kaže Pupovac. "Da bismo mogli govoriti o uspješnom povratku, moramo govoriti o razvoju. Da bismo mogli govoriti o uspješnoj manjinskoj politici i integraciji manjina, moramo također govoriti o razvoju. Naravno, ni jednog, ni drugog, ni trećeg ne može biti bez poštovanja temeljnih ljudskih prava, kao što su sigurnost, pravo na dom i povratak u dom", rekao je Pupovac.
(www.inet.hr)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt