VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Srbi i Hrvati u istoj smjeni na nastavi nakon devet godina u Vukovaru
Učenici koji nastavu slušaju po redovnom programu i njihovi mladi kolege koji u Vukovaru prate program na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u novoj će školskoj godini pohađati iste smjene
Proteklih je devet školskih godina, još od mirne reintegracije krajnjeg istoka Hrvatske, nastava bila organizirana tako da učenici hrvatske nacionalnosti idu u suprotnu smjenu od djece pripadnika srpske manjine. Tek je, krajem prošle školske godine, Treća srednja škola 15-ak dana organizirala eksperimentalnu zajedničku nastavu. - Bila je to i želja učenika, ali i preporuka Ministarstva obrazovanja. Zadovoljni smo tim eksperimentom jer smo se pokazali kao uspješni pioniri u provedbi jednog korisnog procesa. Istodobno smo i dokazali da djeca mogu zajedno ići i u školu ako se već druže po kafićima ili diskotekama. Pratio sam i njihovu komunikaciju, kao što u posljednje dvije školske godine pratim odnose nastavnika iz dva programa, i tu nema problema. Vjerujem da od ove jeseni neće biti nikakvih zapreka u organiziranju novog modela nastave - objašnjava Vladimir Matić, ravnatelj Treće srednje škole Vukovar. Prije početka školske godine održan je i sastanak u uredu vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, gdje je podržana ideja o miješanju razrednih odjela koje pohađaju djeca različitih nacionalnosti. Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra obrazovanja te predstavnici lokalnih prosvjetnih vlasti.
- Svi su ravnatelji podržali takvu inicijativu jer je to jedini pravilan i ispravan put. Ipak, morao sam izraziti svoje negodovanje zato što djeca iz Pete osnovne škole u Borovu naselju neće ići zajedno na nastavu. Zbog obnove matičnog objekta djeca iz hrvatskih razreda prebačena su u Šestu školu, a djeca iz nastave na srpskom u neodgovarajuće prostore vrtića u Velebitskoj ulici. Prostora ima za sve i nije mi jasno zašto su ih dijelili - upozorio je Slobodan Perić, ravnatelj Tehničke škole, ujedno i član vukovarskog Poglavarstva iz redova SDSS-a.    
(jutarnji list) 

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt