VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Najoštrije osuđen napad na kuće srpskih povratnika
Hrvatska Vlada najoštrije je osudila izgred u Biljanim Donjim, priopćio je Vladin glasnogovornik
"Pravodobnom i brzom policijskom akcijom uhićena su četvorica osumnjičenika, a nakon istražnog postupka Vlada za njih očekuje primjerenu kaznu", izjavio je Vladin glasnogovornik Ratko Maček. U utorak (25.7.) oko tri sata kamenovane su četiri obiteljske kuće srpskih povratnika, a u jednom dvorištu je podmetnut požar. Vatrogasci i policija brzo su intervenirali, a četvorica počinitelja su uhićena i sprovedena. Izgred je odmah izazvao brojne reakcije i osude.
Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u Biljanima Donjim da je napad na kuće srpskih povratnika u tom mjestu zločin iz mržnje, ocijenivši da je tomu pridonijela i zadarska policija nereagiranjem u prijašnjim sličnim slučajevima. "To je zločin iz mržnje. Sramotno je da se tako napadaju žene, djeca i starci. Zadarsko zaleđe ne smije više biti crna rupa u Hrvatskoj. To je kao Kosovo", rekao je Pupovac, koji je obišao Biljane Donje zajedno sa saborskim zastupnikom SDSS-a Ratkom Gajicom i  predstavnikom OESS-a. Pupovac je kazao da je o svemu razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Stjepanom Mesićem i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom te da je premijer zgranut tim izgredom, a ministar Kirin ogorčen ponašanjem policije u prijašnjim sličnim slučajevima. Rekao je da su napadači, po njegovim saznanjima, bivši branitelj, bivši policajac i malodobna osoba. Počinitelji su kamenovali četiri obiteljske kuće i porazbijali stakla, a od bačena kamenja u njima je stradao dio pokućstva. Među napadnutim kućama je i prva obnovljena kuća u Biljanima Donjim, ona ispred koje je premijer Sanader prije tri godine lomio kruh sa srpskim povratnicima. Policija je jutros privela četvoricu osumnjičenih, a neslužbeno se doznaje da su oni iz susjedne Škabrnje. Pupovac je na kraju dodao da je u Škabrnji počinjen stravičan zločin, ali da napadnuti ljudi nisu odgovorni za nj (u Škabrnji su okupacijske srpske postrojbe 1991. likvidirale više desetaka branitelja i civila). Neka državna tijela procesuiraju one koji su počinili zločin u Škabrnji, rekao je Pupovac. Također je izrazio nezadovoljstvo što se zadarski župan Ivo Grbić i benkovački gradonačelnik Branko Kutija nisu pojavili na mjestu događaja.

Savjet za nacionalne manjine daje potporu predsjedniku i Vladi

I Savjet za nacionalne manjine najoštrije osuđuje napad na povratničke obitelji hrvatskih građana srpske nacionalnosti u selu Biljane Donje, priopćio je danas Vladin Ured za odnose s javnošću. "Kamenujući kuće povratnika i podmećući požar, izgrednici nisu napali samo povratnike srpske nacionalnosti, već i cjelokupnu politiku hrvatske Vlade u izgrađivanju sustava zaštite prava nacionalnih manjina, čime je osiguran razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta nacionalnih manjina, a ujedno i integracija u hrvatsko društvo", ističe Savjet. Savjet izražava zadovoljstvo, brzom i energičnom reakcijom predsjednika države i Vlade Stjepana Mesića i Ive Sanadera, kao i učinkovitim djelovanjem policije, što, naglašava, "svjedoči o odlučnoj političkoj volji da se u Republici Hrvatskoj jača i afirmira politika prava nacionalnih manjina, suživota, tolerancije, multikulturalizma, mulitkonfesionalnosti, te uvažavanja drugih i drugačijih".
(Hina)


Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt