VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Agencija za nostrifikaciju diploma
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posjetio je Agenciju za znanost i visoko obrazovanje koja radi na nostrifikaciji diploma
Zahtjeve za priznanje diploma podnose uglavnom hrvatski državljani koji su inozemstvu završili fakultete, oko polovice zahtjeva za priznavanje dokumenata su iz BiH, a oko 20 posto ih je iz Srbije. Kao problem je istaknuo činjenicu da se neki studijski programi, koje je Hrvatska odbila, provode u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a njihovi diplomanti, kaže, kasnije u  Hrvatskoj traže priznavanje diploma.
Ministar je rekao da će proces evaluacije visokih učilišta početi sljedeće akademske godine, prioritet je, kaže, sustav jamstva kvalitete visokog obrazovanja, a intencija da evaluaciju obavljaju domaće institucije, uz potporu stranih institucija i tijela EU. Najavio je da će se evaluacija raditi po tri kriterija - kadru, prostoru i ocjenama studenata, te istaknuo da država u budućnosti visoka učilišta neće financirati jednako, nego ovisno o ishodu obrazovanja, odnosno o utjecaju njihovih diplomanata na društvo. Primorac je posebno pohvalio rad Agencije na stručnom i akademskom priznavanju diploma iz inozemstva. Za to zadužen ured Agencije je, u manje od dvije godine svog postojanja, zaprimio više od 2300 zahtjeva za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, od čega je riješio njih 1900, više nego što je Ministarstvo riješilo svih godina, istaknuo je Primorac. Podsjetio je da se na priznanje diploma u Ministarstvu čekalo i po tri godine, zbog čega su znanstvenici odustajali od namjere da rade u Hrvatskoj. Ravnateljica Agencije Jasmina Havranek predstavila je i web stranicu Agencije, na kojoj će zainteresirane stranke moći pratiti tijek rješavanja svojih predmeta.
(Hina)


Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt