VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Meštrovićev Tesla u centru Zagreba
U sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika Nikole Tesle 7. 7. su na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice u Zagrebu predsjednici Republike, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrili Teslin spomenik, rad akademskog kipara Ivana Meštrovića
U sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika Nikole Tesle 7. 7. su na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice u Zagrebu predsjednici Republike, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrili Teslin spomenik, rad akademskog kipara Ivana Meštrovića. Sanader je istaknuo je da je to jedan u nizu događaja koji će se tokom 2006. održati u Hrvatskoj u prigodi obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog hrvatskog znanstvenika Nikole Tesle, podsjetivši da je na Vladin prijedlog Hrvatski sabor 2006. proglasio Godinom Nikole Tesle.
"Siguran sam da bi svijet danas bio daleko siromašniji da nije bilo Tesle i da bez njega ne bi bilo mnogih dobrobiti koje danas uživamo u suvremenoj tehnologiji", ustvrdio je dodavši kako je ponosan što je upravo naš naraštaj smogao snage da se, unatoč svim našim razlikama i različitostima, objedini oko obilježavanja 150. obljetnice Teslina rođenja, a središnja će svečanost biti 10. srpnja na njegov rođendan u Smiljanu kod Gospića. Tesla za života nije bio toliko priznat i afirmiran koliko je zaslužio i jednom je rekao "...neka sadašnjost misli što god hoće, ali budućnost za koju radim odlučit će o svima nama, tko smo, što smo i koliko smo napravili", rekao je Sanader. Predsjednik Republike Stjepan Mesić naveo je kako su neki smatrali da je Teslin spomenik prevelik za taj prostor i da se ne uklapa, no moramo reći da se ni Tesla nije uklapao u prostor, bio je veći od svih prije i poslije njega. U tome je i simbolika da odskače od svoje okoline i da predstavlja više, onda, sada i nakon nas, istaknuo je Mesić. Njegove ideje, djelo i inovacije pomogle su danas da imamo visok standard življenja u svijetu, ustvrdio je predsjednik Mesić naglasivši da Tesla pripada među najveće svjetske umove i genije.

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt