VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Otkrivanje spomenika Ćirilu i Metodiju 5. juna u Beogradu
Spomenik 'Sveta braća Ćirilo i Metodije' istaknutog makedonskog vajara Tometa Serafimovskog bit će otkriven 5. juna u istoimenom parku, kod Vukovog spomenika u Beogradu
Bronzani spomenik visine četiri metra, s postamentom visine jednog metra, predstavlja preteče slovenske pismenosti, solunsku braću Ćirila i Metodija, a nastao je na inicijativu Srpske akademije nauka i umetnosti [SANU], čiji je Serafimovski član. Sekretar za kulturu Beograda Darijan Mihailović rekao je novinarima da će 5. juna u podne svečanom otkrivanju spomenika prisustvovati predsednici makedonske i srpske akademije nauka, kao i gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

Ćirilo i Metodije. Ćirilo, prije nego što se zamonašio Konstantin (826. ili 827-869) mlađi brat, i Metodije, nešto stariji brat (umro 885), rodom iz Soluna, učeni ljudi, zauzimali važne položaje. Ćirilo je bio učitelj filozofije i bibliotekar u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a Metodije visoki državni činovnik. Po želji vizantijskog cara Mihajla Trećeg, a na molbu moravskog kneza Rastislava, dobili su zadatak da, kao monasi - misionari, idu u Moravsku i tamo propovjedaju hrišćansko učenje među neznabožačkim Slovenima. Misija je imala svoju političku pozadinu i trebala je da osigura vizantijski uticaj u tom djelu Evrope. Ćirilo i Metodije su prije puta preveli na staroslovenski potrebne sveštene knjige i na taj način su stvorili prvi slovenski književni jezik. Ta literatura bila je napisana na slovenskom jeziku. Za tu priliku Ćirilo je sastavio novu azbuku (glagoljicu). Njihov misionarski rad među moravskim Slovenima izazvao je njemačko sveštenstvo da ih tuži Rimu. Ćirilo i Metodije otišli su u Rim da se opravdaju. Tamo Ćirilo umire i biva sahranjen u Crkvi sv. Klimenta. Papa je odobrio rad Metodiju i postavi ga za arhiepiskopa panonskog i moravskog. Pri povratku, njemački sveštenici ga zatvore i on se jedva spase. Ponovo odlazi u Rim da se brani od novih optužbi i po povratku umre u Moravskoj. Posle njegove smrti učenici Ćirila i Metodija prognani su iz Moravske i većina njih dolazi na slovenski Balkan.
(rts)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt