VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Završeni IX Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema
Programom, Susreti dječjih folklornih grupa, održanim 28. maja u Dardi svečano je zatvorena manifestacija «IX Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema»

U programu koji je bio veličanstven učestvovalo je jedanaest dječjih grupa koji su predstavljali pododbore iz Darde, Vere, Bršadina, Negoslavaca, Markušice, Dalja, Ostrova, Bijelog Brda, Belog Manastira, i kulturno-umjetnička društva  iz Bobote i Borova, učestvovalo je oko 300 izvođača, koji su za svoj nastup bili burno pozdravljeni od prepune dvorane u kojoj je bilo preko 500 posjetilaca. Na početku programa sve prisutne izvođače i posjetioce pozdravio je predsjednik pododbora SKD «Prosvjeta» Darda gosp. Mirko Marković, koji je u pozdravnom govoru istakao da kao predsjednik pododbora i pomoćnik ministra za obrazovanje RH ne krije zadovoljstvo što je Darda po peti put dobila priliku da bude domaćin programu na kojem  se zasniva budućnost očuvanja pjesme igre, tradicija i običaja srpskog naroda na područjima Istočne Hrvatske.
Kao što smo programom svečanog otvaranja u Vukovaru pod nazivom «Hajd' povedi veselo naše kolo šareno» imali priliku uživati u bogatstvu raznovrsnih igara i narodnih nošnji, tako smo se i u završnici oduševljavali nastupom najmlađih folkloraša koji su nam pokazali svoje znanje u izvođenju igara iz Slavonije, Baranje, Srijema, Banata, Mačve i Šumadije, a što je sve rezultat višegodišnjeg rada i osposobljavanja stručnih kadrova za vođenje ovakvih grupa kroz seminare folklora koji se na prostoru Istočne Hrvatske uspješno organizuju već desetak godina. Dobra organizacija domaćina omogućila je da posjetioci uživaju pored nastupa na pozornici i u svečanom defileu u kojem su prodefilovali svi učesnici programa, a to je bila i najbolja prilika da se vidi bogatstvo i raznolikost nošnji malih folkloraša i  nasmijana lica oko 300 razdraganih mališana koji su najozbiljnije shvatili povjerenu im ulogu. U periodu od svečanog otvaranja 21. maja u Vukovaru do svečanog zatvaranja 28. maja u Dardi održani su i programi: Susret pjesnika u Osijeku, Smotra literarnog stvaralaštva u Borovu, Dramsko veče u Belom Manastiru, i Smotra recitatora u Negoslavcima. Svi ovi programi bili su veoma kvalitetni, a njihovi domaćini posebno uspješni.
Susret pjesnika u Osijeku zainteresovano je pratilo oko 50 posjetilaca, a predstavili su im se svojim najnovijim radovima pjesnici iz Borova, Darde, Bobote i Osijeka. Iako broj učesnika – ukupno sedam, nije brojčano veliki, njihov doprinos ovogodišnjoj manifestaciji veoma je značajan, posebno zbog toga što skoro svi u svojim radovima koriste motive iz okruženja u kojem živimo. Na kraju programa svim učesnicima dodijeljena su priznanja i knjige iz fundusa izdavačke djelatnosti SKD «Prosvjeta».
Smotra literarnog stvaralaštva koja je održana u Borovu i recitatora koja je održana u Negoslavcima, a koje su se organizovale u dvije kategorije  - srednja i starija, privukle su veliki broj učesnika, a isto tako i posjetilaca. U radu literarne Smotre učestvovalo je 18 učesnika u srednjoj i 10 učesnika u starijoj kategoriji, a kod Smotre recitatora 15 učesnika u srednjoj  i 9 učesnika u starijoj kategoriji. Kvalitet izvedenog programa je veoma visok, zašto pored učesnika veliku zaslugu imaju i njihovi mentori – profesori i nastavnici koji su ih pripremali. Ovi programi najbolji su primjer dobre saradnje SKD «Prosvjeta» i većine škola koje egzistiraju na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Svi učesnici dobili su zaslužene zahvalnice i prigodne knjige iz fundusa izdavačke djelatnosti SKD «Prosvjeta». Najuspješnijima, Nikolini Baić učenici Druge osnovne škole iz Vukovara i Petri Đuričić  učenici Prve srednje škole iz Vukovara za osvojena prva mjesta u literarnom stvaralaštvu pripale su i posebne diplome isto kao i Luki  Bačiću iz Osnovne škole Dalj  i Sonji Uzelac iz pododbora Vukovar za osvojena prva mjesta na Smotri recitatora.
Program smotri pratilo je više od 100 posjetilaca, što je za ovakvu vrstu programa više nego zadovoljavajuće. Domaćini obije smotre pružili su priliku svojim gostima i učesnicima u programu da se nakon takmičenja zadrže u njihovim prostorima i nastave sa druženjem. Posebno je bilo interesantno u Borovu gdje je gost Smotre bio poznati srpski pjesnik Nedeljko Terzić iz Sremske Mitrovice, a koji je na kraju svog učešća u programu izrekao samo riječi pohvale kako učesnicima programa tako i domaćinima i organizatorima uz napomenu da odavno već nije bio u prilici da na jednom mjestu vidi toliko učesnika i toliko kvalitetnih radova. Ova konstatacija može biti još jedan motiv za daljnji rad.
Nakon nekoliko godina zastoja ponovno je u program manifestacije ušao i dramski amaterizam. Ove godine bio je to nastup dramske grupe iz pododbora Pačetin predstavom «Beograd nekad i sad» u Belom Manastiru. Program je pratilo oko 200 posjetilaca, a dramski amateri iz Pačetina koji su još jednom potvrdili svoju vrijednost, zadovoljili su dramske sladokusce iz Baranje i na najbolji način započeli pripreme za predstojeći Međunarodni dramski festival «MESDAM» čiji su oni domaćini, a koji se održava u Pačetinu od 02.06. do 11.06.2006. u čijem  programu će učestvovati čak devet društava iz Smedereva, Bogatića, Ljutova, Obudovca, Beočina, Loznice, Prokuplja, Iriga i Pačetina. Iako «MESDAM» nije sastavni dio manifestacije Dani kulture Srba… on je ipak veliki doprinos razvoju dramskog amaterizma na području Istočne Hrvatske.
Na kraju šta reći, uspješno je završena još jedna kulturna manifestacija u kojoj je učestvovalo 650-700 aktivnih učesnika, a cjelokupan program pratilo je oko 2000 posjetilaca. Izvedeni programi su na zavidnom nivou. Manifestaciju su podržali Savjet za nacionalne manjine RH, Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija, Grad Vukovar, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Grada Vinkovaca, Vijeća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, Zajedničko vijeće općina i Samostalna Demokratska Srpska Stranka, te mnogi pojedinci i roditelji u čijim sredinama su održavani programi. Svoj doprinos dala su i sredstva informisanja: Radio «Dunav « iz Vukovara, Radio Borovo, Radio «Banska Kosa» iz Belog Manastira  i HTV – redakcija «Prizme». Svestrana podrška bila je i od Glavnog odbora SKD «Prosvjeta», koji je uoči početka same manifestacije održao svoju redovnu sjednicu u Vukovaru. Pododbori Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema i njihovo članstvo sa zadovoljstvom su ispratili «IX Dane kulture Srba…» i sumirajući ukupne rezultate započeli pripreme za jubilarne «X dane kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema» koji će se održati iduće godine.
Branko Kurucić 

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt