VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Nedjelja srpskog filma i pozorišta u Belom Manastiru
Pet kinoprojekcija i jedna pozorišna predstava

Organizovanjem "Nedjelje srpskog filma i pozorišta" belomanastirsko je Vijeće srpske nacionalne manjine značajno obogatilo kulturnu ponudu Belog Manastira i Baranje. Od ponedjeljka, 8. maja, do nedjelje, 14. maja, prikazana je jedna popularna pozorišna predstava i pet recentnih filmova, od kojih su tri vrlo gledana, a jedan je najgledaniji srpski film svih vremena. Ta je kulturna ponuda za građane bila i vrlo povoljna jer su se filmovi gledali besplatno, dok je za pozorišnu predstavu ulaznica koštala 20 kuna.
Film Zdravka Šotre "Ivkova slava", snimljen po romanu književnika Stevana Sremca, u ponedjeljak je gotovo napunio belomanastirsku kinodvoranu. Filmska drama reditelja (u filmu i glumca) Ljubiše Samardžića "Jesen stiže Dunjo moja", prikazana u utorak, imala je nezasluženo manje gledalaca, dok je film Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli 2", koji je na repertoaru bio u srijedu, opet privukao dosta gledalaca, među njima i mnogo učenika (i) nižih razreda osnovne škole, iako sadržajem to baš i nije film za njihov uzrast.
Za četvrtak je bio predviđen film Milutina Petrovića "Jug-jugoistok". Nije privukao mnogo gledalaca, a i neki od onih koji su došli nisu izdržali do kraja. Pomalo nerazumljiva priča, pogotovo što se dio dijaloga vodio na engleskom jeziku, a bez titlova. Zanimljivo je da je film "Jesen stiže Dunjo moja" imao titlove (prevode) na engleski jezik, dok "Jug-jugoistok" opet nije imao prevode s engleskog. Kao da je neko poželio omogućiti baranjskim kinopogledaocima da usput uče i engleski jezik.

Od "Gospođe" do "Zone"

U petak dvorana je opet bila skoro puna. Narodno pozorište Sombor izvelo je čuvenu komediju Branislava Nušića "Gospođa ministarka" u režiji Gorčina Stojanovića. U Belom Manastiru svaki mjesec možemo gledati neku pozorišnu predstavu. Obično su to gostovanja zagrebačkih kazališta u kojima učestvuju dva-tri, rijetko više glumaca, sa siromašnom scenografijom. Somborska "Gospođa ministarka", međutim, bila je pravo pozorište, predstava koja traje više od dva sata i u kojoj, pokazalo se na kraju, glumi čak - 19 glumaca. Sudeći po reakcijama publike, rijetko je ko nezadovoljan izišao s predstave: i oni koji su "Gospođu ministarku" više puta gledali u raznim prilikama (pa i na televiziji), ali i oni (većinom učenici) kojima je to prvi susret s Branislavom Nušićem i koji do juče za njega nisu ni čuli. Ovaj članak nije pozorišna kritika pa ćemo napomenuti još samo to da su naročiti utisak na publiku ostavili Živka Ministarka, njen zet Čeda, Ujka Vasa i pisar Pera iz administrativnog odeljenja.
I na kraju, u nedjelju je prikazan megapopularni film Zdravka Šotre "Zona Zamfirova", u kome glavne uloge glume Vojin Ćetković, Katarina Radivojević i Dragan Nikolić. Taj film, koji je bio prva ekranizacija nekog romana Stevana Sremca, predstavlja dirljivu ljubavnu priču između kujundžije (izrađivača džezvi, ibrika i sl.) Maneta i čorbadžijske (čorbadžija = dobrostojeći gazda kršćanin u Osmanlijskom Carstvu) kćerke Zone, smještenu u ambijent starog Niša, s kraja 19. vijeka. Vještim zapletima oslikan je neponovljivi južnjački mentalitet, duh i temperament i oživljeni nošnja, navike, običaji i niški govor. Ljubavna rapsodija i urnebesna komedija ukratko bi bile odrednice filma "Zona Zamfirova".
"Nedjelja srpskog filma i pozorišta" organizovana je, treba i to istaći, pod pokroviteljstvom Ministarstva za dijasporu Srbije, Ministarstva za kulturu Srbije, Filmskog centra Srbije, Generalnog konzulata Državne zajednice Srbije i Crne Gore u Vukovaru, Grada Belog Manastira, Centra za kulturu Beli Manastir i Foto-kino kluba Beli Manastir. Broj gledalaca na kinoprojekcijama i pozorišnoj predstavi (njih preko hiljadu ako bi se posebno brojala svaka posjeta) pokazuje da u Belom Manastiru postoji publika za takve revije i da to može biti motiv i drugim organizatorima (npr. drugim manjinama ili većini) da organizuju nešto slično.
J. Nedić

 

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt