VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Dan nacionalnih manjina
U sklopu Dana europskog tjedna, svečanom sjednicom Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije u Palači "Srijem" u Vukovaru 7.5. je obilježen Dan nacionalnih manjina
Predsjednik Koordinacije Josip Kell tom je prigodom istaknuo dobru suradnju
Koordinacije s jedinicama lokalne samouprave i Županijom, posebice posljednje tri godine. Među važnijim projektima istaknuo je multinacionalnu televiziju te je izrazio želju da se taj projekt ostvari do kraja ove godine.
Dopredsjednik Koordinacije Jovan Ajduković rekao je da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina najrelevantniji formalno-pravni akt koji regulira prava i zaštitu nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.  Bez obzira na primjedbe nekih nacionalnih manjina, smatramo da on predstavlja visoku razinu zaštite, formalno-pravni okvir koji Hrvatska treba ispuniti kako bi ušla u Europsku uniju, rekao je Ajduković. Kada se ta prava u potpunosti ostvare, potvrdit će se i vjerodostojnost svih relevantnih struktura i institucija u Republici Hrvatskoj da su nacionalne manjine sastavni dio zajednice ravnopravnih članova i tradicionalnih zajednica na ovom području, ocijenio je Ajduković.
Prema posljednjem popisu stanovništva iz godine 2000., u Vukovarsko-srijemskoj županiji živi devet nacionalnih manjina s 40 tisuća pripadnika, što čini oko 20 posto stanovništva. Na svečanoj sjednici Koordinacije nacionalnih manjina bili su nazočni
i glavna konzulica Republike Srbije i Crne Gore u Vukovaru Bojana Ristić, glavni konzul Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Jozseph Magyar, saborski zastupnici mađarske i bošnjačke nacionalne manjine Jene Adam i Šemso Tanković te vukovarsko-srijemski župan i dožupan Božo Galić i Petar Kulić. Dan nacionalnih manjina nastavio se u Korođu, u Osječko-baranjskoj županiji, otvaranjem štandova kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina i njihovim nastupima. Organizatori Dana nacionalnih manjina su Koordinacija nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije i Vukovarsko-srijemska županija.
(Hina)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt