VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Izložba ilustracija Zdravka Mićanovića u Galeriji Prosvjete u Rijeci
Mićanovićeve ilustracije u sebi nose preplitanje raznorodnih stilskih utjecaja i širok dijapazon različitih likovnih izričaja

U Galeriji Prosvjete u Rijeci 29.09. je otvorena izložba ilustracija Zdravka Mićanovića iz Beograda. Izložba će za posjetitelje biti otvorena do kraja 10. mjeseca. Riječ je o umjetniku koji je Akademiju likovnih umjetnosti – slikarski odsjek završio u Sarajevu, a magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, gdje je zaposlen kao profesor na predmetu Plakat. Bavi se grafičkim dizajnom, slikarstvom i crtežom kao klasičnim likovnim disciplinama, te stripom i ilustracijama. U svom radu autor je ilustraciju primjenjivao u raznim štampanim (knjigama, časopisima, listovima, plakatima...) i drugim medijima (TV, pozorište...). Izlagao ih je na manifestaciji "Jugodidakta" u Sarajevu tokom 80-ih godina, od 1990.g. izlaže na međunarodnoj manifestaciji "Zlatno pero" u Beogradu, a samostalno je izlagao u Tuzli i Novom Sadu.
Postavljena izložba sastoji se od 17 tematski i stilski različitih tabli. Dvije izložene table sadrže ilustracije naslovnica dječjeg lista „Bijela pčela“, maštovitu i duhovitu čaroliju dječjeg svijeta. Tri table sadrže motive iz svijeta flore i faune (pejzaž, raslinje, ptice, ribe, insekti) u kojima dominira poetičnost u autorovom iskazu. Šest tabli s ilustracijama za kalendare tematski je vezano uz Tuzlu iz koje je autor podrijetlom, te Beograd u kojem danas živi i radi. To su ilustracije nalik starim razglednicama s pustim ulicama, sjetne i melankolične intonacije. Dvije table sadrže ilustracije plakata za pozorišne predstave s motivima heraldičkih znakova, kamenih reljefa i sl., a Mićanovićev dizajnerski i slikarski nerv udahnuo im je nova značenja vezana za suvremeni život. Četiri table sadrže ilustracije knjiga s krajnje apstraktnim motivima ljudskih unutrašnjih stanja košmara, te antičkih grčkih motiva, sve do detaljističkih ilustracija satova i motiva ženske ljepote.
Mićanovićeva izložba karakteristična je po njegovom interferiranju s raznim umjetničkim medijima. Stoga njegove ilustracije u sebi nose preplitanje raznorodnih stilskih utjecaja i širok dijapazon različitih likovnih izričaja. Cikluse Mićanovićevih ilustracija je, prilikom otvorenja izložbe, iznimno pohvalio akademski slikar prof. dr. Bogomil Karlavaris iz Rijeke.

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt