VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
SKD «Prosvjeta» iz Karlovca u posjetu Banja Luci
U najljepšem gradu dejtonske tvorevine

Posjeta Banja Luci ostat će u sjećanju članovima «Prosvjetina» pododbora iz Karlovca, jer su u gradu naišli na više nego topao bratski doček. Karlovčane su dočekali zajednički i Srbi i Hrvati, otvorena srca, što je bilo dirljivo. U Banja Luci postoji niz udruženja, među njima Udruženje izbjeglih iz Hrvatske i Udruženje invalida rata izbjeglih iz Hrvatske i brojna druga, čiji su članovi raznih nacionalnosti. U jednom času zaboravi se i rat i sva strašna razaranja - djela bezdušnika.
Interes za odlazak u Banja Luku bio je nevjerojatno velik, tako da je nastao problem kako u autobus smjestiti tolike putnike. Nađeno je mudro rješenje: najnoviji moderni autobus «Autotransporta» iz Karlovca koji prima čak 70 putnika. Kažu da je to najduži autobus u Hrvatskoj. Do Banja Luke, koja kao grad ostavlja upečatljiv dojam, vode novi vrlo dobri autoputevi i modernizirane ceste. Za Banja Luku kažu da je najljepši grad dejtonske tvorevine, grad mladosti i lijepih žena. Kažu da je i internacionalni grad te grad prepun zelenih oaza. U centralnom parku gdje su smještene glavne kulturne ustanove: umjetnička galerija, zgrada magistrata, sakralni objekti i drugo, bilo je vrlo živahno. Jedno od iznenađenja je i šah na otvorenom sa ogromnim drvenim figurama, gdje su pored igrača još brojniji kibiceri zbivanja na šahovskim tablama pod vedrim nebom. Puno je i svijeta  na ulici: kažu da grad ima 320 hiljada stanovnika, a s okolicom 400 hiljada. U samom gradu nije bilo ratnih operacija, tako da nema tragova stradanja. Jedino su stradale džamije, kažu srušeno ih je 15.

Posjeta Hrvatskom kulturnom centru

U centru grada posjetili smo crkvu Svetog Trojstva koja se sastoji iz više prekrasnih zgrada uređenih u novom stilu. Ne zna se što je privlačnije: unutrašnjost s vrlo lijepim ikonama ili vanjski dio koji naprosto mami da tu ostanete. Crkva je u II. svjetskom ratu srušena i nakon rata obnovljena. U njoj je mučenički poginuo episkop banjalučki Platon (Jovanović), stradavši 5. maja 1941. od ustaške ruke. Godine 1998. Sveti arhijerejski sabor SPC-a uništava ga u red svetitelja Pravoslavne crkve. Njegova kanonizacija obavljena je 21. maja 2000. u hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu.
Posjetili smo i svetište Gomionica, udaljeno 42 kilometra od Banja Luke. Taj je manastir nastao u 16. vijeku, a prostire se na ogromnom kompleksu od sedam hiljada ari zemlje s gospodarskim zgradama i drugim popratnim sadržajima. Do 1953. bio je to muški, a od tada ženski manastir u kojem živi deset monahinja i duhovnik o. Grigorije. Posebno je pak bila dojmljiva posjeta Hrvatskom kulturnom centru, gdje su nam srdačni domaćini  pokazali vrlo lijepe prostorije koje su uredili vlastitim radom. Za uređenje tog podrumskog prostora dobili su pomoć i od Hrvatske, Grada Banja Luke i raznih donacija. Prostor je prilagođen kulturno-umjetničkim programima, s pozornicom na kojoj je u prošloj godini bilo čak 60 različitih priredbi, a nastupili su brojni umjetnici iz Republike Srpske, BiH i Hrvatske. Hrvatske kulturni centar izdaje i mjesečnik «Danica», iako radi tek osam mjeseci. Biblijski naziv «Duga» bio je poticaj neumornim ženama, djevojkama i samohranim majkama da pokrenu jednu radionicu za izradu ručnih radova.

Kolo kao simbol zajedništva

Radionica djeluje već 15 godina i prava je terapija za one koji su u ovom prljavom ratu izgubili svoje  najmilije. Kako nam je rekla predsjednica «Duge», po struci defektolog, ima i takvih članica koje su u ratu izgubile i 16 članova uže obitelji. Normalno da je njima potrebna ne samo materijalna pomoć, nego i samoizlječenje. U ovom času u «Dugi» aktivno djeluje sto žena i djevojaka, a na licu mjesta uvjerili smo se u izvornost tih rukotvorina nastalih tkanjem, pletenjem, vezenjem ili kukičanjem. Njihovi se radovi i prodaju, a prikupljena sredstva daju stradalnicima rata, samohranim majkama, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.
Nezaboravan prijem karlovačkoj delegaciji priređen je u skupštini Grada, gdje im je domaćin bio zamjenik gradonačelnika Milan Balaban, a susretu je prisustvovala i Ljilja Radovanović, načelnica za društvene djelatnosti. Ne može se zaboraviti ni večera koju su Banjalučani priredili u hotelu «Jezero» udaljenom dva kilometra od centra, a koje leži na tri manja jezera. Bilo je veličanstveno: plesalo se u kolu, kao nekad u sretna vremena, jer kolo je uvijek simbol zajedništva. Posjet Banja Luci ne bi bio tako uspješan da nije bilo legendarnog slikara Đorđa Petrovića, koji darujući svoje slike daje i dio svoje duše, predsjednika pododbora Milenka Ljepovića, koji za svakoga ima lijepu riječ i vođe puta, starog šarmera Milana Lapčića.
Borislav Šarić

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt