VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
U Parizu otvorena izložba dokumenata o srpsko-francuskim odnosima
Dokumenta predstavljena hronološkim redom, svedoče o političkim, diplomatskim, vojnim, ekonomskim, kulturnim i obrazovnim francusko-srpskim vezama od Prvog srpskog ustanka do 70-ih godina prošlog veka

Srpsko-francuski odnosi u XIX i XX veku", naziv je izložbe dokumenata Arhiva Srbije otvorene sinoć u Kulturnom centru SCG u Parizu. Dokumenta, predstavljena hronološkim redom, svedoče o političkim, diplomatskim, vojnim, ekonomskim, kulturnim i obrazovnim francusko-srpskim vezama od Prvog srpskog ustanka do 70-ih godina prošlog veka, s time što je i iz dokumenata i iz pratećih beležaka vidljivo da je srpska komponenta u periodu posle Drugog svetskog rata bila utopljena u jugoslovensku.
Poseban akcenat na izložbi stavljen je na francusko-srpsko prijateljstvo skovano tokom Prvog svetskog rata, o čemu svedoče brojna dokumenta poput obaveštenja od 21. januara 1921. da je "Predsednik Francuske Republike, na predlog Vlade, odlikovao grad Beograd ordenom ‘Krst Počasne Legije’", pri čemu je "Beograd prva prestonica koja je odlikovana ovim visokim odličjem za pokazane ratne vrline u datom fizičkom i moralnom otporu prema neprijatelju". Iz istog dokumenta može se pročitati da je "gospodin Franše D’Epere, bivši komandant istočne vojske solunske, određen da ovo visoko priznanje preda Beogradu". Tu je i proglas o svečanom otkrivanju Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, 11. novembra 1930. na Dan zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu. Uporedo, izloženi su istorijski dokumenti iz arhivske zbirke Rajka Popovića.

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt