VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Rođendan nobelovca Ive Andrića
U Zadužbini Ilije M. Kolarca, promocijom knjige 'Jevrejski portreti u delima Ive Andrića', obeležen je 113. rođendan našeg nobelovca
Promocijom knjige 'Jevrejski portreti u delima Ive Andrića' koju je dvojezično objavila srpska izdavačka kuća u Kanadi 'Serbijan literari kompani', održanoj u Zadužbini Ilije M. Kolarca obeležen je 113. rodjendan našeg nobelovca.
Urednica zbirke odabranih Andrićevih tekstova Sofija Škorić je prve primerke bibliofilskog izdanja poklonika ambasadi Izraela u Srbiji i Crnoj Gori, Andrićevoj zadužbini i Jevrejskom muzeju u Beogradu. Škorić je objasnila da je odabrala da izdvoji likove Jevreja iz Andrićevog opusa pošto se kao Srpkinja iz dijaspore [Kanada] divi ovome narodu koji je rasut po svetu već dva milenijuma a nije izgubio nacionalni identitet.
Ona je rekla da je knjigu namenila mladima u dijaspori koji mogu da uporedo čitaju engleski tekst i srpski štampan ćirilicom, i da tako vežbaju znanje tog pisma kao i strancima koje interesuje Andrićevo delo.
Škorić je izrazila nadu da će knjiga dospeti u svetske biblioteke. Pored bibliofilskog izdanja koje je numerisano do 200, štampano je i manje luksuzno izdanje a ilustracije je uradila umetnica srpskog porekla iz Francuske Dušica Savić-Bengijat.
Uvodni tekst je napisala saradnik Andrićeve zadužbine Žaneta Đukić-Perišić, dok je tekst o Jevrejima na Balkanu napisao Đordje Vid Tomašević, koji živi u SAD. Autorka uvodnog teksta je rekla da ga je pisala s namerom da pomogne boljem razumevanju Andrićevog odnosa prema istoriji i prema Jevrejima.
Ona je ocenila da ovakva knjiga treba da bude podsticaj za dalje istraživanje i Andrića i položaja Jevreja u Bosni i na Balkanu gde su prisutni više od 400 godina.
Djukić-Perišić je iznela zanimljiv podatak da osim te knjige, postoji samo jedan tekst koji se bavi likovima Jevreja kod Andrića Na promociji su govorili i bivši ambasador SCG u Španiji dr Trivo Indjić, akademik Predrag Palavestra i književnik Ivan Ivanji.

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt