VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Srpski jezik treba biti službeni u Saboru
Nakon sastanka s vojvođanskom delegacijom u Hrvatskom saboru, Vojislav Stanimirović (SDSS) predložio: "Srpski jezik treba biti službeni u Saboru"

S obzirom na to da je hrvatski jedan od šest službenih jezika u Skupštini Vojvodine, trebalo bi razmisliti da i srpski jezik postane službeni jezik u Hrvatskom saboru, izjavio je jučer predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović nakon sastanka s predsjednikom Skupštine Vojvodine Bojanom Kostrešem. Ideja je to koju bi trebalo raspraviti s predsjedništvom Sabora, dodao je. Kako je kasnije pojasnio, srpski jezik ne bi se uveo na taj način da se dokumenti tiskaju dvojezično, već tako da se poboljša tolerancija među zastupnicima.
Ako ja u Saboru kažem ijednu srpsku reč, to odmah postane politički problem rekao je Stanimirović naglašavajući kako bi to ubuduće želio izbjeći. To bi mogao biti dobar primjer, smatra njegov stranački kolega Ratko Gajica, za mjesta u Hrvatskoj u kojima je velik postotak srpske manjine, da se i tamo uvede dvojezičnost, za što postoje zakonske pretpostavke. Korištenje srpskog jezika, točnije nekih izraza, bio je kamen spoticanja u Saboru oko kojega su ponekad znale padati i uvrede, a dežurni "redar" najčešće je Ivo Lončar.
Tako je u prošlom mandatu zastupniku Milanu Đukiću rekao da krši Ustav jer u Saboru govori srpskim jezikom, te je tražio prevodioca kako bi ga mogao razumjeti, a kritike nije ostao pošteđen ni tadašnji predsjednik Sabora Zlatko Tomčić.

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt