VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
«Jesen u Baranji 2005.»
Grad Beli Manastir kao generalni pokrovitelj, a u saradnji sa Turističkom zajednicom, Centrom za kulturu, Udruženjem obrtnika, te Radio Baranjom - Beli Manastir kao medijskim pokroviteljem, i ove je godine organizovao trodnevnu manifestaciju pod nazivom «Jesen u Baranji 2005.» održanoj oko gradskoga trga te na bazenima kao osnovnim punktovima

Grad Beli Manastir kao generalni pokrovitelj, a u saradnji sa Turističkom zajednicom, Centrom za kulturu, Udruženjem obrtnika, te Radio Baranjom - Beli Manastir kao medijskim pokroviteljem, i ove je godine organizovao trodnevnu manifestaciju pod nazivom «Jesen u Baranji 2005.» održanoj oko gradskoga trga te na bazenima kao osnovnim punktovima. Tako je u petak, 9. septembra u foajeu gradske kino-sale otvorena izložba slika Nevenka Letića s temom letnje-zimskog ugođaja baranjskog rezervata Kopački rit. Najupečatljivije slike tog baranjskog umetnika budimpeštanske škole, a što je vidljivo i iz knjige utisaka, jesu snežnobeli pejzaži inspirisani ovim baranjskim prirodnim blagom. U uredu Turističke zajednice izložene su pak rukotvorine «Hrvatske žene» iz Belog Manastira te slike Marije Harci, dok je takmičenje u kuvanju čuvenog fiša popraćeno muzikom sastava «Kočije» iz Narda.

Pčelari, gljivari, hrana za šarane...

Iduće jutro, 10. septembra osvanulo je, nažalost, kišno, pa je sajmu obrtnika prisustvovalo manje izlagača od pozvanog broja. Njih 20-ak predstavilo je raznovrsnost obrtničke ponude modernih, tradicionalnih i umetničkih delatnosti. Čim se meteorološka situacija stabilizovala, moglo se obići bogate štandove i dobiti razne informacije od izlagača, odnosno proizvođača roba i usluga. Pčelari, kao ekološka branša, bili su zastupljeni sa mnoštvom proizvoda i to na pet štandova privatnika: od porodica Vlasalija i Bukalo iz Belog Manastira, Aćimović iz Šećerane i Đurin iz Gajića, do Pčelarske udruge «Baranja». Firma «Mes» - obrt za uzgoj gljiva iz Suze ponudila je bukovače koje se gaje na uvoznom mađarskom briketu i po hranjivom sastavu belančevina i kompleksa B vitamina u rangu su telećeg mesa. Na drugom štandu firma «Gogo» - ribolov Beli Manastir nudila je hranu za šarane kao i proizvod gogo-glistal koji je jači od humusa, štiti biljke od insekata i hranjiv je. Samo tog sajmovnog dana ova firma je za kupnju određene količine njenih proizvoda ponudila i nagrade - držače za pecarske štapove.
Bilo je tu i slavonskih firmi. Tako je «Davor» pletenina iz Osijeka izložila mašinski pletene muške, ženske i dečije džempere, «Koral» iz Belišća sve vrste čarapa, dokoljenki i zokne za decu, osječka firma «Dama» prikazala je odevne predmete za celu porodicu kao i kućne papuče, dok su se sve vrste igračaka, satova, keramike i figura našle na štandu «Gembeš» d.o.o. iz Osijeka. Od prodaje sokova i bezalkoholnih pića Nogometni klub «Baranja - Belje» predvideo je pomoć za razvoj svog kluba, a Mladež Crvenog križa iz Belog Manastira na svom je štandu imala zavidnu količinu štampanog materijala koji propagira 10. septembar, Svetski dan prve pomoći. U tu svrhu upriličili su i demonstracionu vežbu pod nazivom «Ozlede i sanacija».

Defile jedanaest KUD-ova

Preko puta njih zanimljiv štand imalo je i društvo «Naša djeca» iz Belog Manastira sa foto izložbom svojih aktivnosti: obiteljski telefon, biciklijada, uređenje dečijeg igrališta. Na njihovom štandu vrtela se i video snimka «Dečijeg festivala» održanog u gradskoj kino-sali u aprilu ove godine. Društvo «Hrvatska žena - Baranja» iz Belog Manastira izložilo je vezene ručne radove i šokačke čarapke (vunene papuče), a organizacija «Hrvatsko srce» suvenire izrađene od suhe trave i cveća od kojih je prihod namenjen pomoći za stare osobe. Belomanastirska Mirovna grupa «Oaza» izložila je zanimljive sitne poklone i ukrase za domaćinstvo, kao i ekološke unikatne predmete od češljane prirodno bojene vune. Suveniri od bojenog stakla bili su izloženi i na štandu firme «Stara Drava» iz Darde. Firme «Kod Kaje» i «Baranjska kuća Karanac» ponudile su učesnicima specijalitete: riblji paprikaš, svinjsko-juneći paprikaš i mađarski specijalitet «bob-guljaš» isprobavanjem kojih je sajam i završio.
Poslednjeg dana manifestacije, 11. septembra na programu su bili gastro susreti Slavonije i Baranje na bazenima, izložba rukotvorina žena iz baranjskih mesta, Dalja i Pečuha, te izložba slikara amatera. Ipak, najsvečaniji deo bio je defile 11 KUD-ova iz Baranje, Slavonije, Kotoribe, Koprivnice i Mađarske koji je prošao glavnom ulicom od Osnovne škole «Dr. Franjo Tuđman» do gradskog trga. U defileu i smotri folklora učestvovali su i članovi SKUD-a «Jovan Lazić» u elegantnim belo-plavim nošnjama postave «Igre iz Banata» koreografa i umetničkog rukovodioca Ljubomira Litopca, a uz pratnju orkestra Zlatka Dragosavljevića. U neposrednoj blizini gradskog trga pljeskom su ih dočekali i obodrili članovi vijeća srpske nacionalne manjine i ženskog aktiva «Praktična žena».
U samom programu koji je obuhvatio šokačke, baranjske, međimurske, slavonske i mađarske igre i napeve, te prikaz običaja pravljenja mošta, zapažene su i banatske srpske igre SKUD-a koje su svojim igračkim pošalicama jesenas oduševile goste zagrebačke KD «Vatroslava Lisinskog», a i ovde u svome gradu pobrale zasluženi aplauz. Večera za sve učesnike folklorne smotre, domaće i goste, upriličena je na gradskim bazenima, a od strane organizatora smotre, ljudi iz Grada i Turističke zajednice, naglašena je zainteresovanost za buduću uspešnu kulturnu saradnju sa svim KUD-ovima, pa tako i sa najstarijim KUD-om u gradu Belom Manastiru - SKUD-om «Jovan Lazić».
Dubravka Simendić

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt