VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Proslava Male Gospojine
Srpska pravoslavna crkva i vjernici u nedjelju, 21. septembra proslavili su crkveni praznik Rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Gospojina

Srpska pravoslavna crkva i vjernici u nedjelju, 21. septembra proslavili su crkveni praznik Rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Gospojina. U Drežnici je liturgiju služio episkop gornjokarlovački Gerasim, uz sasluženje sveštenika Jelenka Stojanovića i Miloša Orelja. Liturgiji je prisustvovalo mnogo vjernika iz Drežnice i okolnih naselja, među kojima i velik broj djece. U toku liturgije episkop Gerasim unaprijedio je paroha drežničkog, protonamesnika Miloša Orelja u čin protojereja. U obraćanju vjernicima vladika Gerasim govorio je o potrebi obnove crkve u mjestu.
Crkva Roždestva Presvete Bogorodice u Drežnici sagrađena je 1842. godine. Zvonik je miniran i srušen početkom 1942, a ostali dio crkve je spaljen 1944. godine, da bi nakon rata ostale samo ruševine. Inicijativni odbor za obnovu formiran je 1989. godine, a po projektu arhitekte Predraga Peđe Ristića izgradnju je započeo sveštenik Mile Perenčević. Godine 1993. inicijativu za izgradnju hrama Roždestva Presvete Bogorodice u Drežnici ponovno pokreće sveštenik Miloš Orelj, paroh drežnički. Na hramu je obnovljen zvonik, čija je nova zvona 21. septembra 2001. godine osveštao episkop dalmatinski i administrator eparhije gornjokarlovačke Fotije. Obnova hrama je u toku.
U Čistoj Maloj na praznik Rođenja Presvete Bogorodice liturgiju je služio episkop dalmatinski Fotije. Nakon liturgije episkop je razgovarao sa Srbima koji su se vratili u selo o problemima sa kojima se susreću pri povratku i obnovi porušenih kuća. Srbi iz Čiste Male ukazali su na problem da njihovo mjesto još uvek nije dobilo gradski vodovod, a svi su apeli nadležnim državnim institucijama po ovom pitanju do sada bili bezuspješni.
Na Malu Gospojinu liturgija je služena i u Doljanima, selu između Donjeg Lapca i Srba, a posebno veseli to što joj je, za razliku od lani kada je u crkvu Roždestva Presvete Bogorodice došlo tek nekoliko vjernika, ove godine prisustovovalo njih čak pedesetak.

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt