VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Tablet ćirilica
Američki Microsoft najavio razvoj tehnologije Tablet PC-a kako bi ostvario prvo prepoznavanje ćiriličnog rukopisa na svijetu.

Američki Microsoft najavio je da u Beogradu namjerava izgraditi razvojni centar koji će se baviti razvojem tehnologije Tablet PC-a kako bi ostvario prvo prepoznavanje ćiriličnog rukopisa na svijetu.
Četvrti po veličini Microsoftov razvojni centar u svijetu bavit će se tehnologijom takozvane elektronske olovke, odnosno Tablet PC tehnologijom. Njegova najvažnija karakteristika je mogućnost prepoznavanja rukopisa, tako da se u pravom smislu može koristiti kao bilježnica.
Pored engleskog jezika, podržava i nekoliko drugih svjetskih jezika, a projekt u Srbiji omogućit će prepoznavanje srpske latinice i ćirilice.
Da bi se to ostvarilo, najprije je trebalo prikupiti veliki broj uzoraka ćiriličnog i latiničnog rukopisa. Tijekom šest posljednjih mjeseci prikupljani su uzorci štampanih i pisanih slova i najčešće korištenih riječi u srpskom jeziku. Zbog toga je ured Microsofta u Beogradu pozvao sve koji žele pomoći u realizaciji ovog projekta i da dostave uzorke svojih rukopisa.
Na ovaj način pomoću Tablet PC-a bit će ostvareno prvo prepoznavanje ćiriličnog rukopisa u svijetu.
Zasad postoji mogućnost prepoznavanja engleskog, njemačkog, francuskog, španjolskog i talijanskog jezika, kao i četiri najzastupljenija jezika na istočnoazijskom području.
Na razvoju softvera za prepoznavanje rukopisa tih različitih jezika u okviru Microsofta u Redmondu radi grupa stručnjaka. Prvobitni naziv tog ureda bio je Grupa za prepoznavanje jezika, dok je kasnije (pojavom Tablet PC-a u studenom 2002. godine) on nazvan Tablet PC grupom.
Budući voditelj centra bit će jedan od ključnih idejnih lidera i arhitekata Tablet PC-a koji već 16 godina radi u Microsoftu u SAD-u. Bodin Drešević (Development Manager) veliko je ime u IT svijetu. Diplomirao je fiziku na PMF-u u Beogradu 1985. Doktorirao teorijsku fiziku 1989. na Sveučilištu u Washingtonu. Disertacija je iz oblasti kvantne optike, na temu za koju je Bodinov mentor Hans Dehmelt dobio Nobelovu nagradu.
Sudjelovao je u razvoju svih verzija Microsoftovih operativnih sustava koji su bazirani na Windows NT tehnologiji, zaključno s Windows XP. Od 2001. zaposlen je u Grupi za prepoznavanje rukopisa, koja je zatim prerasla u Tablet PC grupu. Autor je ili koautor više od 25 softverskih patenata. Ukratko, vrlo zanimljiv tip.
Ulaganje u beogradski centar trebalo bi u prvoj godini dosegnuti vrijednost od 20 milijuna dolara.

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt