VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Radio Daruvar još uvijek ne želi emitirati emisiju srpske nacionalne manjine
Vijeće srpske nacionalne manjine od 2003. vodi borbu s gradskim vlastima i suvlasnicima Radio Daruvara oko emitiranja petnaestominutne emisije na srpskom jeziku jednom sedmično. Savjet za nacionalne manjine, smatrajući da je problem prvenstveno financijske prirode, donirao je 70 hiljada kuna, ali Srbima ni s novcem nije dopušten pristup Radio Daruvaru. Ove je godine kao razlog neuvođenja radijske emisije navedeno to da je ona češka u teškome stanju pa bi, eto, srpska emisija mogla loše djelovati na javnost

Glas manjina u hrvatskim medijima tih je i ograničen na usko područje i određenu populaciju: iako Ustavni zakon o nacionalnim manjinama pruža mnogo veću slobodu i šire područje oglašavanja, život pokazuje da u mnogim hrvatskim sredinama manjinske informacije ne mogu probiti nevidljivu blokadu. Pisanim medijima put je doneke otvoren, ali audio-vizualna sredstva informiranja još se uvijek «obazrivo» odnose prema manjinskim temama. Ponekad se nađe mjesta za «pjesmu i ples», ali se pitanja iz svakodnevnog života manjina, koja njihovim pripadnicima znače opstanak, još uvijek nerado aktualiziraju. Jedna od radio-stanica koje imaju najdužu tradiciju njegovanja manjinskih emisija svakako je Radio Daruvar. Talasi tog radija već decenijama emitiraju emisije na češkom jeziku, neko se vrijeme mogao čuti i mađarski, ali u programskoj šemi svoje mjesto nikako ne uspijeva naći emisija treće nacionalne manjine - srpske, koja danas broji čak 17 posto stanovništva Daruvara.

Odbijenice uz smiješna objašnjenja

Od svog osnivanja 2003. Vijeće srpske nacionalne manjine vodi borbu s gradskim vlastima i suvlasnicima Radio Daruvara oko emitiranja petnaestominutne emisije na srpskom jeziku jednom sedmično. Negativni su odgovori opravdavani time da su Srbi kvantitetom i kvalitetom dovoljno informirani u već postojećim emisijama, te da Srbi govore istim jezikom kao i Hrvati, što znači da za uvođenje emisije nema potrebe. Vlasti i Radio Daruvar iskazivali su i strah da bi se zbog srpske emisije mogla izgubiti popularnost radija, izazvati nezadovoljstvo građana, te da bi naručioci marketinških usluga mogli otkazati saradnju.
Nekoliko puta, bez objektivnog razloga, odbijeno od gradskih vlasti, Vijeće je prošlog ljeta s opstrukcijama u gradu upoznalo i saborski Odbor za manjinska prava, ali bez rezultata. Zahtjevi i molbe za pomoć upućivali su, dalje, na razne adrese: OESS-u, pučkom pravobranitelju, Helsinškom odboru za ljudska prava, Evropskoj komisiji u Strazburu. Podrška u naporima za uvođenje emisije dobivena je od češke saborske zastupnice Zdenke Čuhnil, a Savjet za nacionalne manjine, smatrajući da je problem prvenstveno financijske prirode, donirao je 70 hiljada kuna. Međutim, Srbima ni sa novcem pristup Radio Daruvaru nije dopušten. Ove je godine popisu razloga zbog kojih nije moguće emitiranje srpske emisije dodan novi - problem s emitiranjem češke emisije. Naime, obim češke emisije je sužen zbog financijskih razloga, tako da se i njezino daljnje emitiranje dovodi u pitanje.

Čekajte rezultate izbora!

Predsjednik Vijeća Mile Novaković kaže: «Najnoviji odgovor sa Radio Daruvara je glasio: Kako bismo sada vama uveli emisiju, kad je i češka u teškome stanju! U ovoj situaciji srpska bi emisija, kažu, loše djelovala na hrvatsku javnost, jer bi se pobunili Hrvati i Česi. Bez obzira što mi ne tražimo ničiji novac, kažu nam da sačekamo da se situacija sa češkom emisijom stabilizira. Od političkih stranaka dobijamo pak odgovore da sačekamo izbore, da oni dođu na vlast, pa će se emisija pokrenuti. Izbori su prošli i stara vlast će se, najvjerovatnije, ponoviti. A nama i dalje ostaje da tražimo i da čekamo nove odgovore».
Srpska zajednica u Daruvaru smatra da je neobaviještena o tome što se dešava u njihovoj sredini, a samim time izgubljena i prepuštena samoj sebi. Složena i široka srpska problematika, kažu, ne stane u dvije-tri rečenice u redovnim vjestima. Emisija bi, nadaju se, promijenila i negativnu sliku o Srbima, što bi omogućilo i održivi povratak. Srbi iz Daruvara zato su planirali uvođenje specijalizirane emisije koju bi uređivao i vodio novinar srpske nacionalnosti, a sastojala bi se od dva dijela. Prvi dio zamišljen je kao govorni, s udarnim aktualnim i specifičnim informacijama koje se tiču povrata imovine i drugih problema koji ne zanimaju Hrvate, Čehe, ili Mađare. Drugi dio bio bi muzičkog, zabavnog karaktera, gdje bi se mogli čuti zvuci srpske narodne muzike. Ništa neobično, što već ne bi imali Česi u svojim emisijama. Mile Novaković i Srbi iz Daruvara nadaju se da će se njihova upornost isplatiti, te da će se uskoro sa Radio Daruvara moći čuti i njihov glas.
Paulina Lazić (Novosti sedam dana)

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt