VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Spasovska nedjelja u Daruvaru
Prvi dio proslave održane pred prepunom salom Češkoga doma bio je u znaku kraćih pozdravnih govora i ukazivanja na nepoštovanje onih dijelova Ustavnog zakona koji govore o omogućavanju uslova za rad vijeća, s obzirom da Daruvar spada u sredine u kojima vijeće ne dobija sva potrebna sredstva, a do kraja nije riješeno ni pitanje prostora za rad pododbora

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Daruvara i pododbor Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta» obilježili su 12. juna spasovsku nedjelju - dan srpske zajednice u Daruvaru. Publika je u punoj dvorani, nakon pozdravnih riječi predstavnika manjinske samouprave i gradskih vlasti, imala prilike vidjeti i čuti folkloraške sastave zagrebačkog pododbora, KUD «Milan Stanivuković Oficir» koji djeluje pri okučanskom pododboru i domaćine, koji su u vrlo kratkom roku od jedva nešto više od mjesec dana uspjeli uvježbati nekoliko kola uz muzičku pratnju orkestra. Ti su svirači nakon službenog dijela programa dobar dio noći stvarali štimung na narodnom veselju sa koga se mnogi nisu dali kućama, iako je ni stotinjak metara daleko bio koncert zabavne muzike koji je također privukao određen broj publike.

Vijeće ne dobija potrebna sredstva

No, vratimo se proslavi koja je održana u Češkom domu pred punom salom, tako da su organizatori, predsjednik vijeća Mile Novaković i predsjednik pododbora Ranko Jeftimija najavili da bi se naredne godine spasovdanska nedjelja mogla održati u sportskoj dvorani.
Prvi dio proslave, kojem su prisustvovali i predstavnici gradskih vlasti, dogradonačelnik Dalibor Rohlik i predsjednik gradskog vijeća Lendel Varga, kao i manjinske samouprave iz nekoliko županija i gradova, bio je u znaku kraćih pozdravnih govora, ali i ukazivanja na nepoštovanje onih dijelova Ustavnog zakona koji govori o omogućavanju uslova za rad vijeća, s obzirom da Daruvar spada u sredine u kojima vijeće ne dobija sva potrebna sredstva, odnosno do sada je dobilo samo četiri hiljade kuna, a nije do kraja riješeno ni pitanje prostora za rad pododbora. Na takve konstatacije Novakovića i Mitra Kojadinovića, zamjenika predsjednika VSNM-a Grada Zagreba, odgovorio je Dalibor Rohlik, zamolivši za još malo strpljenja i obećavši da će u tom pogledu grad izvršiti svoje obaveze.
Predsjednik vijeća Mile Novaković kao uspjehe naveo je oživljavanje i rad pododbora i vijeća, koje je uz sponzore uspjelo organizirati ovaj skup. Kao neuspjehe naveo je to što još nije započelo emitiranje emisije na srpskom jeziku na Radio Daruvaru, što je ocijenio kao nedostatak političke volje, te loše rezultate na lokalnim izborima na kojima je glasalo samo 400 od više od 2.500 Srba.

Gaće na šeširu

Staniša Žarković, predsjednik VSNM-a Virovitičko-podravske županije ukazao je na potrebu ostvarivanja Ustavnog zakona, te rekao da Srbe u organima vlasti često predstavljaju ljudi koji ne žele ostvarivati srpske interese. Predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije Nenad Vlahović elaborirao je pak loše izborne rezultate, ocijenivši ih rezultatom podjela unutar biračkog tijela, te je naglasio da su Srbi preko SNV-a kao koordinacije vijeća manjinske samouprave i predstavnika srpske zajednice spremni davati doprinos daljnjoj izgradnji Hrvatske i boljitku njenih građana.
Uz nastupe folklornih i muzičkih sekcija tri pododbora, program je nadopunio i «nebeski pjesnik» Nikola Uzelac recitiranjem pjesama iz svoje najnovije zbirke «Zemlja iza duge», te Ilija Krneta svojom konferansom i čitanjem tekstova iz knjige «Klijanje života iz spaljene zemlje». Što se tiče muzičko-scenskog nastupa, osim konstatacije o dobro izvedenim točkama, treba dodati i radost zbog dobrog starta domaćina i činjenice da je okučanski pododbor prebrodio neke zimus prisutne nesuglasice i pružio dopadljiv nastup u kome su se isticale pjevne dionice, a narodne pjesme iz tog kraja bile su dopunjene i vizualnim pošalicama, posebno ona o «Marinim gaćama», koje su na kraju završile na šeširu jednog tamburaša, uz žestoki aplauz i oduševljenje publike. Prema riječima Ivana Batića, koji uz Nikolu Lončarevića vodi pododbor i KUD, u folklornoj, pjevačkoj i muzičkoj sekciji ima oko 60 članova različitih uzrasta (u Daruvar je došlo njih 35), koji u najvećem broju slučajeva imaju nošnje stare i sto godina.

Stare nošnje iz škrinja

Stare nošnje, koje su sačuvane u škrinjama, imaju i domaćini koji su počeli s vježbama prije mjesec-dva, pri čemu je dvanaestak folkloraša, sve mladi ljudi, uz vodstvo Mice Jeftinić i Krstimira Graovca uspjelo ovladati sa četiri kola, dva slavonska i dva iz Srbije. Sve to uz česte probe zajedno s već spomenutim sviračima u prostorijama ženskog udruženja u Batinjanima.
I jedni i drugi imat će što pokazati na smotri stvaralaštva «Prosvjete» koja će se pred kraj mjeseca održati po varošicama Korduna, baš kao i foklorna i muzička sekcija zagrebačkog pododbora, koje su pod umjetničkim vodstvom Mladena Petrića i tehničkim vodstvom Milorada Repije (folklor) i Spase Đukanovića (muzičari) ostvarile nekoliko zapaženih nastupa s ličkom i južnomoravskom koreografijom. Ovaj put izostalo je bunjevačko kolo koje pripremaju za smotru, a koje su izvodili u Dubravi i Čukovcu. Svejednako, zasluženi aplauz nije izostao, kao ni očekivanje da će daruvarsko vijeće i pododbor - ove je godine vijeće organiziralo svečanu večeru za predstavnike manjinske samouprave, a pododbor zakusku za učesnike programa, sve u istoj prostoriji - sljedeću spasovsku nedjelju dočekati s riješenim materijalnim i prostornim pitanjem.
Nenad Jovanović (Novosti sedam dana)

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt