VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Obnova rada likovne kolonije u manastiru Krka - slikarski piknik za pamćenje
Učesnici likovne kolonije najprije su posjetili manastir Krupu, poklonivši o. Gavrilu osam završenih radova, dok su ostatak vikenda nadahnuće nalazili slikajući brojne motive u manastiru Krka. Bratstvo manastira Krke, mladi bogoslovi, kao i članovi kistanjske «Prosvjete», potrudili su se da se prijatelji iz Karlovca osjete više nego dobrodošli i da postanu neraskidivi dio Bukovice, Dalmacije i ove svetinje, a dodatnu težinu dvodnevnom druženju dala im je neskrivena podrška vladike Fotija

Saradnja pododbora SKD «Prosvjete» iz Karlovca i Kistanja, uspostavljena prošle jeseni, rezultirala je uspješnom organizacijom dvodnevne likovne kolonije, koja je održana 4. i 5. juna i to uz veliku podršku igumana manastira Krke o. Germana, bratstva manastira i uz blagoslov Njegova Preosveštenstva episkopa dalmatinskog g. Fotija. Ekipu uglednih umjetnika iz Karlovca predvodio je akademski slikar Đorđe Petrović, najveći akvarelista na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Petrović za ovo dvodnevno druženje više voli upotrijebiti naziv «slikarski piknik», jer prava kolonija ipak mora trajati nešto duže. No, rezultat - tridesetak akvarela, ulja na platnu, pastela i grafika - ovaj «slikarski piknik» svrstava u pravu malu likovnu koloniju.

Učesnici likovnog druženja

Milan Knežević oslikao je nekoliko motiva iz manastira Krupe i Krke u svojoj omiljenoj tehnici ulja na platnu. Bračni par Joško i Ljubica Leš sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama, pa su se tako rado odazvali i na ovo druženje. Joško Leš godinama crta i slika u brojnim likovnim tehnikama, poput pastela i ulja na lesonitu, inzistirajući na prepoznatljivosti motiva. Ljubica Leš znana je po brojnim likovnim realizacijama i voli slikati «svoj» motiv, nešto što joj je posebno drago, pa multiplicirajući taj motiv svoju emociju prenijeti drugima. Za tehnički (organizacijski) dio bila je zadužena ekipa na čelu s legendom Karlovca i tamošnjeg pododbora, profesorom Vladimirom Fundukom, uz asistenciju predsjednika pododbora Milenka Ljepovića i sekretara Milana Lapčića. Neizostavni dio ove skladne momčadi čini i prof. Aleksandar Radivojević, voditelj muzičke sekcije karlovačkog pododbora i tamošnjeg hora, a od jeseni i predavač u prvoj srpskoj klasičnoj gimnaziji pri SPC-u u Zagrebu. Peti učesnik likovne kolonije Nikola Štrbac «Jaci», rođen u Kistanjama i još uvijek u izbjeglištvu u Beogradu, dao je svojim prisustvom doprinos ovoj iznimno važnoj manifestaciji, potvrdivši da i Bukovica zna iznjedriti vrsne umjetnike.

Podrška vladike Fotija

Učesnici likovne kolonije najprije su u subotu prijepodne posjetili manastir Krupu, poklonivši o. Gavrilu osam završenih radova, dok su ostatak vikenda nadahnuće nalazili slikajući brojne motive u manastiru Krka. Bratstvo manastira Krke, mladi bogoslovi, kao i članovi kistanjske «Prosvjete», potrudili su se da se prijatelji iz Karlovca osjete više nego dobrodošli i da postanu neraskidivi dio Bukovice, Dalmacije i ove svetinje. Dodatnu težinu dvodnevnom druženju dala im je neskrivena podrška vladike Fotija, koji je prilikom svečanog ručka na kraju rada kolonije naglasio kako «ovaj događaj s radošću doživljava kao početak obnove rada likovne kolonije, koja ima svoju dugu tradiciju u manastiru sv. Arhangela Mihaila i to se mora nastaviti». Vladika Fotije najavio je da će već ovoga ljeta u Krki gostovati troje slikara iz Srbije, upravo na tragu ovog vrlo važnog susreta, zahvalivši još jednom gostima iz Karlovca i organizatorima likovne kolonije.
U ime karlovačkog pododbora SKD «Prosvjete» Vladimir Funduk posebno je zahvalio episkopu Fotiju na svemu što je kao administrator Gornjokarlovačke eparhije učinio da pokrene duhovni život na tom teško stradalom području, iskreno priznavši «da svaki put kad govori pred vladikom Fotijem osjeća veliku tremu». Predsjednik kistanjskog pododbora Borislav Šarić u ime organizatora kolonije zahvalio je najprije vladiki Fotiju na blagoslovu i podršci u održavanju ovog susreta, također i igumanu manastira Krke jeremonahu o. Germanu na domaćinstvu i gostoprimstvu ukazanom našim prijateljima iz Karlovca, a Ljubici, Jošku, Milanu, Đorđu i «logistici» na iznimnim trenucima koje su zajednički podijelili.

Dobar akvarel na granici sna i jave

Đorđe Petrović je u ime svojih kolega izrazio zadovoljstvo što je sudjelovao na još jednom «pikniku», obećavši da će se odazvati svakom pozivu u Kistanje i dalmatinske manastire. Iskren kao i uvijek, za kraj druženja još jednom nam je ponovio da je «dobar akvarel stvar trenutka kojeg teba dugo čekati što, doduše, ovdje nije bio poseban problem», dodavši: «Možete napraviti dobru sliku tehnikom akvarela, no to nije nužno i akvarel, jer se pravi akvarel radi bez upotrebe bijele boje, eliminacijom svega suvišnog i na granici je sna i jave, a nije ni jedno ni drugo». Kratka posjeta prostorijama pododbora «Prosvjete» u Kistanjama bila je prilika za razgledanje dvorane tamošnjeg Doma kulture, idealnog prostora za organiziranje likovne izložbe, a osovina Boro-Milan, normalno, bit će ključna i za provođenje tog projekta. Iako je ograničenje brzine na dalmatinskim cestama 137 kilometara na sat, ono nije spriječilo vozački dvojac Lapčić-Radivojević da još u ranim večernjim satima sretno stignu u grad na četiri rijeke.
Borislav Šarić (Novosti sedam dana)

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt