VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Simo Mraović na ukrajinskom jeziku
Upravo je izašlo ukrajinsko izdanje romana "Konstantin Bogobojazni" autora Sime Mraovića. Uz roman je objavljen i prijevod autorove posljedne zbirke pjesama Gmünd objavljene u Hrvatskog 2004. godine u izdanju Durieuxa nakon autorova stipendijskog boravka u austrijskom gradiću Gmünd

Knjigu, koja je ilustrirana crno-bijelim fotografijama Zagreba Jasenka Rasola, je objavila ukrajinska izdavačka kuća Fakt (www.fact.kiev.ua) iz Kijeva. U pripremi su i francusko i bugarsko izdanje romana Konstantin Bogobojazni.
O knjizi je Dalibor Šimpraga napisao: "Objavljen u pomalo egzotičnim okolnostima, u niskoj nakladi kod zagrebačkog izdavača SKD Prosvjeta, roman "Konstantin Bogobojazni" Sime Mraovića otvorio je jedan od većih posthadezeovskih književnih skandala. Opisujući u prividno frivolnom tonu prvu polovicu 90-ih i prpošnog pjesnika Konstantina, pripadnika "manjinskog naroda", koji skrivajući se od vojne policije obilazi svoje ljubavnice, bircuze i noćne klubove, iziritirao je mainstream kritičare dotle da su autora prozvali kao besramnika i jedan potpuno bezazlen tekst usporedili s najmračnijim projektima obavještajno-književnog inženjeringa. U međuvremenu knjiga je bila rasprodana i nastavila kružiti od ruke do ruke, poput samizdata ili videokazete s nekim proskribiranim filmom".
Miljenko Jergović pak je zaključio: "Piscu i njegovom glavnom junaku se u zlim vremenima lakše moglo dogoditi da mu uzmu život, nego da mu oduzmu vedrinu. Po tome je Mraović jedinstvena pojava u našoj književnosti. Konstantin Bogobojazni odlična je i važna knjiga jer opisuje atmosferu Zagreba iz 1991. i osjećaj čovjeka koji je bilo gdje i bilo kada pripadao bilo kojoj manjini, ali ono što je meni u njoj najdraže, zbog čega se Mraoviću divim i na čemu mu iskreno zavidim, je taj božanski, švejkovski dar vedrine."
Simo Mraović rođen je 1966. godine u Kutini. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik i književnost i kroatistiku. Radi kao novinar u novinama i na televiziji. Živi u Zagrebu. Član je švedskog PEN-a.Objavljuje od 1984. godine. Pjesme su mu uvrštene u antologije i panorame hrvatskog pjesništva, a dijelovi knjiga prevedeni i objavljivani na slovenskom, poljskom, mađarskom i talijanskom jeziku.
Knjige: zbirke pjesama Sezona otrova (Quorum, 1986), Rimljanima nedostaje milosti (Revija, 1990), Na zemlji je sjena (Meandar,1994), Između usana (Meandar, 1997), Laku noć Garbo (POP&POP, 2001),  Gmünd (Durieux, 2004), roman Konstantin Bogobojazni (SKD Prosvjeta, 2002), te drugo izdanje romana Konstantin Bogobojazni & sabrane pjesme (Durieux, 2003).

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt