VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Beogradski sajam knjiga 2012.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održan je 57. put, a trajao je od 21. do 28. listopada. Predsjednik odbora Sajma knjiga Željko Ožegović je objasnio da pod sloganom „Od A do Š“ sajam nastoji na jednom mjestu okupiti gotovo svu domaću izdavačku produkciju te uključiti i strane izdavače. U prvoj hali, u kojoj knjige izlažu domaće izdavačke kuće, i Prosvjeta je na malom štandu predstavila svoja novija izdanja knjiga i časopisa. Na sajmu se predstavilo više od 490 direktnih izlagača od kojih je 60 iz inozemstva, a treba istaknuti i 30 izdavača i institucija kulture Kosova i Metohije u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Zemlja počasni gost ove godine je bila Mađarska koja je predstavila svoju književnu produkciju, ali i mlade autore, prevoditelje, izdavače, suvremeni film i ples putem posebnih sajamskih programa. Zadnjeg dana sajma Otvorena knjiga je predana Poljskoj koja će biti počasni gost 2013. godine.

Sajam su otvorile srpska pjesnikinja Radmila Lazić i mađarska spisateljica Noemi Sechi. Radmila Lazić je u govoru kazala kako umjetnost nadilazi sve države i civilizacije te kako se njena vrijednost ne mjeri tržišnim uspjehom. Iako država izdvaja zanemarive iznose za kulturu, upravo su umjetnici najvažniji državni resursi i njezini najbolji predstavnici u svijetu. Lazić je istaknula i problem marginalizacije umjetnika u društvu te dodala da su svi ideološki zahtjevi za umjetnike bespredmetni jer je umjetnost po svojoj prirodi iznad politike.

U okviru sajma dodijeljeno je više nagrada. Nagradu za izdavača godine dobila je izdavačka kuća „Fedon“ iz Beograda koja kontinuirano objavljuje i prevodi znanstvenu literaturu iz oblasti filozofije, umjetnosti, mitologije, psihologije i antropologije. Izdavačkim poduhvatom godine proglašena su Dela Stanislava Vinavera u izdanju „Službenog glasnika“ i „Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda“. Nagrada Dečja knjiga godine dodijeljena je knjizi Srpske narodne bajke za decu XXI veka, izdanje „Čarobne knjige“ iz Beograda, a najljepšom knjigom je proglašen Leksikon arhitekture i umetničkog zanatstva, autora Slobodana Maldinija u izdanju „Službenog glasnika“. Nagrada „Dositej Obradović“, koja se dodjeljuje stranom izdavaču za doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti, ove godine je pripala izdavačkoj kući „Kaligram“ iz Bratislave.

Tema pratećih programa ove godine je bila „Znakovi budućnosti“ čime je sajam želio dati prostor angažiranim tekstovima i autorima te potaknuti rasprave o globalnoj krizi i promišljanju novih modela budućnosti. U taj prostor smjestile su se i mnogobrojne rasprave o (ne)moći proze i poezije te produkciji i recepciji književnih tekstova s naglaskom na odnos fenomena bestselera i književnosti. U okviru ovih tema održane su raznovrsne debate u kojima su sudjelovali domaći autori i inozemni književnici, prevoditelji i teoretičari. Gosti iz Hrvatske bili su Tomislav Brlek, Goran Ferčec, Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Petar Milat, Olja Savičević Ivančević, Tea Tulić, Ante Tomić, ali i mnogobrojni profesori i studenti. U bogati program organizatora sajma uvrštena je „Prva godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije“ u kojoj je prikazano 150 radova autora stripa i koja donosi presjek suvremene scene stripa. Programom je obilježena i dvadeseta godišnjica smrti Borislava Pekića povodom koje je profesorica Jasmina Lukić održala predavanje o političnosti i aktualnosti Pekićevih djela koje je danas moguće iščitavati kao kritiku neoliberalnog kapitalizma.

Brojne tribine, debate, gostovanja te predstavljanja knjiga i umjetnika, čine Beogradski sajam knjiga jednom od najvećih i najznačajnijih kulturnih manifestacija u ovom dijelu Europe. Iako su stvarne statistike o kupnji, prodaji i čitanju knjiga zapravo porazne, kupci se za knjige odlučuju barem za vrijeme trajanja Sajma zbog odličnih popusta i živahne atmosfere koja u prvi plan stavlja knjigu i umjetnost. Šareni plakati koji najavljuju bestselere i sniženja, zanimljive izložbe i rasprave, najnoviji naslovi i kaotična gužva na štandovima ostavljaju dojam kako je knjiga i dalje važna svima i da je, barem u danima Sajma, optimističan i vrijedan znak budućnosti.

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt