VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
In memoriam-Desanka Đorđević

Odlazak legende

 

U petak 02. decembra  umrla je Desanka Đorđević, istaknuti koreograf srpskog folklora u kome je ostavila neprocenjiv trag, sakupljajući i prezentujući srpsku narodnu igru. Zahvaljujući njenom višedecenijskom radu na prezentaciji srpskih narodnih igara,  Moravac, Čačak, Srbijanku, Bojerku, Užičko i Moravsko kolo i druge bisere srpske narodne igre izvodili su pored Srba u zemlji i rasejanju i Grci, Švajcarci, Holanđani, Nemci, Norvežani i drugi svetski i evropski narodi.

 Desanka Đorđević
, rođena je  1927. godine u Gomirju u porodici železničkog službenika. Zbog prirode očevog posla porodica se često selila, te je konačno 1941. godine porodica iz Banjaluke doselila u Beograd gde je  živela do smrti.

U Beogradu je završila II žensku Gimnaziju 1946. godine. Apsolvirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogardu, engleski, nemački i francuski jezik.

Ceo radni vek provela je baveći se narodnom igrom. Počela je kao amater u KUD «Branko Cvetković» 1946. godine kod  Branka Markovića, čuvenog koreografa. Prvi radni odnos zasnovala je u Umetničkom anasmblu JNA 1948. godine. Dekretom Ministarstva prosvete Srbije premeštena je u Ansambl «Kolo» i tu ostala do penzionisanja, početkom 1980. godine.

U toku rada u Ansamblu Kolo bila je istaknuti igrač, solista, pevač, asistent za igru i pomoćnik direktora. Uporedo sa radom u Kolu odvijao se njen pedagoški i istraživački rad.

 

Odlaskom u penziju njena veza sa narodnim igrama nije se prekinula, već je nastavila da drži seminare i kongrese narodnih igara u mnogim zemljama sveta, Danska, Belgija, Austrija, Nemačka, Švajcarska, Amerika, Norveška...

 

Bila je predavač narodnih igara u jugoslovenskoj školi folklora od njenog osnivanja  1963. do 1990. godine, predavač na semnarima narodnih igara širom sveta.

Autor je nekoliko  knjiga narodnih igara Srbije, autor tridesetak koreografija koje izvodi vise od 140 ansambala u Srbiji i svetu.

 

Zbog celokupnog doprinosa i decenijskog kontinuiteta u radu u oblasti tradicionale umetnosti, Desa Đorđević је dobitnica nebrojeno nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju, nacionalna penzija u oblasti scenske umetnosti i nagrada za životno delo Ansambla Kolo. Poslednje veliko priznanje koje je dobila bilo je sredinom novembra meseca o.g. u Jekaterinburgu, međunarodna nagrada za istaknutog koreografa.


Desanka Đorđević, ostavila je neprocenjiv doprinos na sakupljanju, razvoju i prezentaciji srpskih narodnih igara i s pravom se može reći da je anstavljač rada sestara Ljubice i Danice  Janković, kao i Olge Skovran.

Nesebičan doprinos u razvoju amaterizma Desa Đorđević je dala i na području Republike Hrvatske. Bila je dugogodišnji član stručnog saveta Međunarodnog festivala folklora u Zagrebu, saradnik Instituta za folkloristiku u Zagrebu, HAZU i Prosvjetnog sabora Hrvatske.
Saradnju sa Desom Đorđević svojevremeno su imala kulturno umetnička društva iz Splita, Karlovca, Dugog rata, Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Vukovara,...

U skorije vreme sa Desom Đorđević saradnju su uspostavili KUD „Mladost“ iz Trpinje i KUD „Vaso Đurđević“ iz Bršadina

Najveću saradnju sa Desom Đorđević ostvario je Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“ koji na svom programu ima 4  njene koreografije i pripremljenu petu ali zbog njebe smrti  ANI nije uspeo da dobije izvođačko pravo i za tu koreografiju.

 

Poznate reči koje je  Desanka Đorđević govorila svakom ko se želio baviti narodnom igrom u bilo kom obliku jesu “Deco, ako želite da se bavite narodnom igrom morate je voleti. Ja sam igri posvetila ceo svoj život. Ona me je održala i hvala joj”.

 

Prikaži verziju za ispis

Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Muzeju Moslavine u Kutini
ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013
„NAŠI DANI“ RADOSLAVA MILENKOVIĆA
VEČER SA SRPSKIM PISCIMA
Vladan Desnica i 'Desničini susreti': pogled unatrag, pogled unaprijed
Gostovanje FaVI Teatra iz Beograda
СЕМИНАР ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА
Tribina-„Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji“
VI. GUMBEKOVI DANI
Predstavljanje knjige Drage Roksandića
Циклус предавања Бранка Чоловића
SRPSKO VEČE
Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
Gostovanje u ZKM-u
Promocija knjige Jagode Kljajić
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt