VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
ANI OPET ZLATAN-
U Beogradu zlatna plaketa i specijalna nagrada za najbolju rekonstrukciju kostima
I ovogodišnja Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i srba u regionu bila je plodonosna za Prosvjetin Ansambl narodnih igara, koji se iz Beograda vratio  sa zlatnom plaketom i specijalnom nagradom za najbolju rekonstrukciju kostima.

U subotu i nedelju,  11. i 12. juna u beogradskom Sava centru održana je 16. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i srba u regionu na kojoj se u dva takmičarska dana predstavio 51 ansambl iz 10 zemalja (Nemačka, Švajcarska, Austrija, Slovenija, Francuska, Rumunija, Mađarska, Crna Gora, Italija, Hrvatska). Domaćin i organizator smotre je Savez srpskih društava Švajcarske.

Članovi ANI predstavili su se koreografijom igara iz Srema, autora Milorada Lonića, u kostimu koji je rađen za ovu priliku po orginalnim uzorcima i premijerno je prikazan.

Odluku o dodeli po osam zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa, te o specijalnim nagradama doneo je petočlani žiri u sastavu Radojica Kuzmanović, direktor Ansambla Kolo,  koreografi Zvezdan Đurić i Gordana Roganović, etnolog Vilma Niškanović  i etnomuzikolog  Mirjana Zakić.

Pobednik smotre je KUD „Brdo“ iz Kranja osvojivši 98 od mogućih 100 bodova.

ANI je sa 96,47 bodova zauzeo 5. mesto u konkurenciji 51 ansambla, te osvojio zlatnu plaketu Saveza amatera Srbije i specijalnu nagradu za najbolju rekonstrukciju kostima.

Pored Prosvjetinih folkloraša među nagrađenima je i na 17. mestu KUD „Ljubomir Ratić Bubo“ iz Vere kome je pripala bronzana plaketa.

Druga dva predstavnika iz Hrvatske KUD „Đoko Patković“ iz Bobote i KUD „Branko Radičević“ iz Darde nisu među nagrađenim ansamblima, jer su zauzeli 35., odnosno 36..

Ovogodišnja smotra biće zapamćena po rekordnom broju ansambala koji su učestvovali u takmičarskom programu, jako dobrim infrastrukturnim, tehničkim i drugim uslovima za nastup, bogatim pratećim sadržajima, učešću velikog broja orkestara iz matice, zloupotrebi propozicija, angažovanjem igrača iz srpskih društava da nastupaju za ansamble iz dijaspore,...

Naredan smotra, dogodine biće održana u Čačku.

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt