VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Desničini susreti 2009 - Intelektualci i vlast od 1945. do 1954.
Desničini susreti ove su godine posvećeni temi "Intelektualci i vlast, 1945-1954." Održat će se u Zagrebu 18. i 19. rujna, te u Zadar i Islamu Grčkom 20. rujna 2009. Uz SKD "Prosvjetu" "Susrete" organizira i Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije zagrebačkog Filozofskog fakulteta, tamošnji Odsjek za kroatistiku, Sveučilište u Zadru, Centar za mirovne studije i Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića.

Kako piše u programskoj knjižici "Desničini susreti 2009." sastoje se od tri radna dijela – u Zagrebu, 18. i 19. rujna te u Zadru i Islamu Grčkom, 20. rujna. Tema ovogodišnjih zagrebačkih rasprava slijedi temeljnu programsku orijentaciju "Desničinih susreta" s težištem na kritičkoj refleksiji fenomena kulture i kulturalnosti s komparatističkog stajališta. Cilj ostaje isti, tj, istraživanjima i stručnim raspravama  propitati proturječne i često konfliktne fenomene i procese u hrvatskom i širem južnoslavenskom transkulturacijskom prostoru u modernom i postmodernom razdoblju (18. -21. stoljeće)."
U knjižici stoji i ovo: "Problem uspostavljanja monopolne vlasti komunističkih partija u zemljama Srednjoistočne i Jugoistočne Europe, te stvaranja sveobuhvatne kontrole nad svim društvenim sferama, predstavlja izuzetno važno i tek sporadično istraženo poglavlje u povijesti velikog dijela europskog kontinenta. U tom su kontekstu posebno važni, s jedne strane, sistemski stav prema intelektualcima te, s druge, odnos intelektualaca prema novom ideologijskom autoritetu. U hrvatskom i jugoslavenskom slučaju ovo istraživačko pitanje posebno je neistraženo u razdobljima "koalicijsko-demokratske vlasti" (1944 - studeni 1945), primjene sovjetskoga doktrinarnog sustava u "izgradnji socijalizma" (prosinac 1945 – 1950) te u prvim godinama stvaranja jugoslavenskoga alternativnog modela u razdoblju do VI. kongresa KPJ/SKJ 1952."
Zadarski dio skupa omogućit će da se upoznamo sa zadarskim istraživačkim programom "Arhipelogos", koji vodi prof. dr. sc. Vladimir Skračić te sa zadarskom kulturnopovijesnom baštinom razdoblja od 1945. do 1954. godine, koja je toliko važna i za kritičko razumijevanje opusa Zadranina Vladana Desnice. U Islamu Grčkom, u Kuli Stojana Jankovića, baštini obitelji Desnica, gdje je i Vladan Desnica stvorio velik dio svog opusa, pored dužnog iskazivanja pijeteta nad piščevim grobom u crkvici sv. Đurđa, prezentirat će se zagrebačko-zadarski projekt Međunarodnoga sveučilišnog centra u Kuli Stojana Jankovića te aktualni projekt "Stara Kula – novi mostovi", kojega je glavni nositelj Centar za mirovne studije iz Zagreba.
Na "Susretima" u zagrebačkom djelu programa govorit će Drago Roksandić, Velimir Visković, Dušan Bošković, Krešimir Nemec, Gojko Tešić, Ivo Banac, Tonko Maroević, Staniša Tutnjević, Krištof Jacek Kozak, Goran Miloradović, Dušan Marinković, Sanja Roić, Lidija Vukčević, Stefano Petrungaro, Snježana Koren, Magdalena Najbar-Agičić, Drago Roksandić, Momčilo Mitrović, Slobodan Selinić, Dragomir Bondžić, Vlaho Bogišić, Miroslav Perišić, Tatjana Jukić, Branko Matan, Jevgenij Paščenko, Cvjetko Milanja.
Valja reći i da će se u okviru programa prikazati i film "Bakonja fra Brne" Fedora Hanžekovića, nakon kojega će o njemu govoriti Nikica Gilić i  Bruno Kragić. Sve se to odvija u kinu Tuškanac.
Program u Zadru obuhvaća susret s Antom Uglešićem, rektorom Sveučilišta u Zadru i Vladimirom Skračićem, prorektorom Sveučilišta u Zadru u Rektoratu Sveučilišta, predstavljanje istraživačkog programa "Arhipelogos", te tematsku šetnju Zadrom u razgovoru s istraživačima kulturne povijesti Zadra. Program u Islamu Grčkom obuhvaća polaganje vijenca na grob Vladana Desnice u crkvi sv. Đurđa i slovo Velimira Viskovića, predsjednika Hrvatskoga društva pisaca, zatim obilazak sjevernog i središnjeg dijela Kule i predstavljanje projekta Međunarodnog sveučilišnog centra u Kuli Stojana Jankovića, te šetnju drugim dijelovima Kule Stojana Jankovića.
Informacije o "Desničinim susretima 2009." možete dobiti kod Magdalene Najbar-Agičić, tajnice Pripremnog odbora na mail: damir.agicic@zg.t-com.hr ili na mobitel 091-58-71-697.

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt