VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
LINIJA ŽIVOTA
Srpski glas - kakav užas!  Koliko je Srba glasalo za vas? - na to pitanje, s intonacijom svojevrsne optužnice, novoizabrani gradonačelnik Vukovara Željko Sabo ponovno mora odgovarati. Postavljeno mu je i u udarnoj političkoj emisiji nacionalne televizije. Nitko nije reagirao. Premda je pitanje sasvim jasno impliciralo diskvalifikaciju po nacionalnoj osnovi. Ne samo izabranog Saba nego i svih pripadnika srpske zajednice. Jer, njihovi se glasovi tretiraju kao manje vrijedni, drugorazredni, čak i kao kompromitirajući. Političar za kojega glasaju i Srbi postaje sumnjivac, pa se prisiljen opravdavati i objašnjavati, kao da je počinio neki krimen. U pristojnom društvu prebrojavanje po nacionalnoj osnovi smatra se nedopustivim. Nereagiranje HTV-ove voditeljice na takve ispade pretvara ih u normalnost.

Čovjek bi mislio da su te teme, koje spadaju u elementarnu demokraciju, u Hrvatskoj već apsolvirane. Pogotovo s obzirom na to da srpska stranka već drugi mandat sudjeluje u vladajućoj koaliciji i predstavnici Srba participiraju u Vladi. U Vukovaru je čak HDZ na lokalne izbore išao zajedno sa SDSS-om, pa su, dakle, i za njihova kandidata vjerojatno glasali i neki Srbi. Ali vukovarski je HDZ - ne videći vlastitu kontradikciju - napao Sabu optužbom o srpskim glasovima. Na toj su osnovi pokušali osporiti legitimitet njegova izbora i najavili formiranje nekakve “paralelne vlasti“.

Sabo ima čvrstu hrvatsku legitimaciju. Bio je vukovarski branitelj. Nakon pada grada, nekoliko je mjeseci proveo po srpskim logorima. Usto je i katolički teolog. Svoje vjerništvo učestalo svjedoči. Može biti ponosan ako je s takvim pedigreom uspio dobiti i srpske glasove. Za njega su glasali i mnogi Hrvati. Navodno je prevagu odnio zahvaljujući Vukovarcima koji žive u Zagrebu i za njega su snažno optirali. Izgleda da je izbornu pobjedu izborio prije svega nadnacionalnom dimenzijom svoga programa. Protivi se etničkom razvrstavanju koje u Vukovaru počinje od dječjeg vrtića. Zagovara premošćivanje dosadašnje podjele grada na nacionalne zajednice koje žive jedna uz drugu, a ne zajedno. Iz HDZ-a podrugljivo tvrde da je riječ o novom obliku bratstva i jedinstva. Hoće mu prišiti povratak u kontekst bivše države. Ali bratstvo među ljudima nikako nije neka opskurna zamisao. Ta je ideja uostalom u temeljima kršćanstva, na što se Sabo često referira. Negativno je samo ako se općeljudsko bratstvo razumije kao poništavanje individualizma i svake razlike. Još je negativnije ako se realizira nedemokratskim metodama, kao prisila, kako se u socijalističkoj Jugoslaviji prakticirala parola o bratstvu i jedinstvu.

Suprotno HDZ-ovu savezništvu sa Srbima, SDP-ov novi gradonačelnik Vukovara svoje glasače ne tretira kao Hrvate i Srbe nego prvenstveno kao građane životno zainteresirane za opći boljitak tog izmrcvarenog grada. U tome je bitna razlika. Da se razumijemo: HDZ-ovo svojedobno otvaranje mogućnosti da Srbi participiraju u vlasti - lokalnoj, kao i na nacionalnoj razini - predstavljalo je golem pomak. Ali, i kad su sjedili zajedno u vukovarskoj upravi, HDZ-ovi i SDSS-ovi članovi funkcionirali su prije svega kao Hrvati i Srbi. Novi gradonačelnik govori isključivo o građanima Vukovara. Ako Sabo uspije, bit će to definitivni izlazak njegova grada, pa onda i cijele Hrvatske, iz logike ratnih podjela.   Jelena Lovrić (Jutarnji list)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Nova knjiga lingvista Miloša Okuke "Srpski dijalekti"
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt