VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
U redakciju Jutarnjeg stigao je CD prepun fotki mladih neofašista. Čeka ih prijava


ZAGREB - Osmi po redu “Gay pride” slijedeće subote biti će jedan od možda najrizičniji skupova do sada. Naime, policija još uvijek nije zabranila tzv. “Anti gay” prosvjed koji su im zajednički prijavili članovi mladeži Hrvatske čiste stranke prava i udruge Hrvatski nacionalisti.

I dok predsjednik mladeži HČSP Frano Čirko u prošlosti ima mrlju pozdravljanja ustaškim pozdravom, udruga Hrvatskih nacionalista otvoreno na svojim web stranicama poziva na “rasnu ćistoću” te veliča datume vezane za NDH-a.
S time je očito upoznata i grupa zabrinutih građana, kako se sami nazivaju, koji su u redakciju Jutarnjeg poslali anonimno pismo u kojem upozovaraju na skupine mladih koji promoviraju rasnu, vjersku i seksualnu netrpeljivost, te promiču nasilje i netrpeljivost prema svemu što je drugačije.

Uz navedeno pismo poslali su nam i CD na koji su pohranili brojne fotografije osoba koje promiču fašističke i usaške znakove. Riječ je, o velikom fotografskom materijalu, pohranjenom većinom sa Facebooka.

Većina slika inače u svom nazivu ima i imena i prezimena osoba koji ponosno poziraju sa uzdignutim desnicama ili fašističkim zastavama.

Ovaj materijal, koji je pomno skupljan najmanje nekoliko dana, novinari Jutarnjeg predali su danas CD sa spornim materijalom Dubravku Novaku tajniku ministra unutarnjih poslova. Novak se, pregledavši fotografije složio kako je riječ o kršenju zakona, te najavio pokretanje procesa protih osoba sa fotografijama.


- CD smo poslali u krim policiju koja kreće sa krim obradom nad tim osobama. Protiv njih bi se trebale pokrenuti kaznene prijave, a moguće su i zatvorske kazne - najavio je Novak.

Kako smo neslužbeno saznali, neki od pojedinaca sa slika već su otprije poznati policiji te imaju dosjee.

Obzirom da su upravo takvi pojedinci pozvali na tzv. “Anti gay” prosvjed realno postoji i opasnost od vrijeđanja i sukoba sa pripadnicima “Gay pridea”.

No, Novak danas nije znao reći što će biti sa ti drugim prosvjedom, jer njegova zabrana ne ovisi o kabinetu ministra.


- Tek nakon što iz PUZ-a pošalju prijedlog o zabrani prosvjeda ministar će odlučiti kako postupiti - najavio je Novak.

U PU Zagrebačkoj danas još nisu znali hoće li ga zabraniti. Ispričali su nam kako se još uvijek razmatraju prijavljanje činjenice.

- Mi smo zaprimili zahtjeve za taj tzv. “Anti gay” prosvjed te sada prikupljamo sve relevantne činjenice. Trenutno razmatramo sve činjenice i uskoro ćemo odlučiti što ćemo učiniti sa tim prosvjedom. Također smo upoznati i sa sadržajem web stranica udruge Hrvatski nacionalisti te razmatramo i taj slučaj - ispričala nam je Aleksandra Ljuba, glasnogovornica PUZ-a.

Sanjin Španović (Jutarnji list)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Nova knjiga lingvista Miloša Okuke "Srpski dijalekti"
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt