VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Desničini susreti 2009.

                            Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
              Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije
                                          „Desničini susreti“

         Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

                                Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb

                       Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”, Zagreb

                                    «Desničini susreti 2009.»:
                                
Intelektualci i vlast, 1945-1952.

                (Zagreb, 18. i 19. rujna i Islam Grčki, 20. rujna 2009.)

 

Poštovana/poštovani,

«Desničini susreti 2009.» održat će se ponovo u dva dijela – u Zagrebu, 18. rujna i u Islamu Grčkom, 19. rujna. U Zagrebu će se raspravljati temu Intelektualci i vlast, 1945-1952., nastavljajući – sukladno temeljnoj programskoj orijentaciji «Desničinih susreta», s težištem na kritičkoj refleksiji fenomena kulture i kulturalnosti s komparatističkog stajališta – s istraživanjima i stručnim raspravama  propitati proturječne i često konfliktne fenomene i procese u hrvatskom i širem južnoslavenskom transkulturacijskom prostoru u modernom i postmodernom razdoblju (18. -21. stoljeće).        

Problem uspostavljanja monopolne vlasti komunističkih partija u zemljama Srednjoistočne i Jugoistočne Europe, te stvaranja sveobuhvatne kontrole nad svim društvenim sferama, predstavlja izuzetno važno i tek sporadično istraženo poglavlje u povijesti velikog dijela europskog kontinenta. U tom su kontekstu posebno važni, s jedne strane, sistemski stav prema intelekualcima te, s druge, odnos intelektualaca prema novom ideologijskom autoritetu. U jugoslavenskom slučaju ovo istraživačko pitanje posebno je neistraženo u razdobljima «koalicijsko-demokratske vlasti» (1944.- studeni 1945.), primjene sovjetskoga doktrinarnog sustava u «izgradnji socijalizma» (prosinac 1945. – 1950.) te u prvim godinama stvaranja jugoslavenskoga alternativnog modela (u sljedećem razdoblju do VI. kongresa KPJ/SKJ 1952.).  

«Desničini susreti 2009.» imaju naglašeno istraživačku, projektnu orijentaciju, a ovaj skup u rujnu 2009. godine će biti prvi u nizu istraživačkih i izdavačkih inicijativa pod istim glavnim naslovom Intelektualci i vlast, 1945-1952. Matična adresa ovog ciklusa je Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u realizaciji partnerski sudjeluju ustanove navedene u naslovu ovog poziva. Pripremni odbor čine prof. dr. sc. Ivo Banac, prof. dr. sc. Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Drago Roksandić, Velimir Visković i Čedomir Višnjić.

Inicijalni skup u rujnu  otvoren je stručnjacima u društvenim i humanističkim znanostima, ali i «svjedocima vremena» (bilo da je riječ o intelektualcima, bilo da je riječ o obnašateljima vlasti u navedenom razdoblju). Pripremni odbor će prihvaćati prije svega prijave priopćenja koja će se temeljiti na problematizaciji novih arhivskih istraživanja, ali i novim pristupima iskustvu vremena. Vjerni svojim interkulturnim ishodištima, «Desničini susreti 2009.» će se fokusirati prije svega na hrvatsko iskustvo, ali i sva druga u kontekstu događanja u DF/FNR Jugoslaviji.

Tema Intelektualci i vlast, 1945-1952. isto tako otvara nove mogućnosti pristupa Vladanu Desnici, njegovim iskustvima intelektualca, u rasponu od visokoga državnog činovnika do profesionalnog književnika, jednoga od najsmionijih u svome stvaralaštvu u to doba u nas.

  Molim zainteresirane da se jave bilo kome od članova Pripremnog odbora, a pripreme će usklađivati prof. dr. sc. Ivi Bancu i prof. dr. sc. Dragi Roksandiću, koje možete kontaktirati  mailom ivo.banac@yale.edu ili drago.roksandic@ffzg.hr, odnosno, na istu adresu za obojicu profesora: Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta (Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb).

Prijavnica treba sadržavati osobne podatke s adresama, egzaktnu formulaciju teme priopćenja i sažetak od 1000 do 1500 slovnih mjesta. Rok za dostavu je 1. lipnja 2009. godine.

Srdačno Vas pozdravljamo i radujemo se Vašoj suradnji!

Za Pripremni odbor «Desničinih susreta 2009.»

(prof. dr. sc. Ivo Banac)

(prof. dr. sc. Drago Roksandić)

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt